Antena 3 CNN Externe Acord de cooperare nucleară, semnat între Franţa şi Italia

Acord de cooperare nucleară, semnat între Franţa şi Italia

Acord de cooperare nucleară, semnat între Franţa şi Italia
Sursa foto: Acord
25 Feb 2009   •   10:50

Silvio Berlusconi şi Nicolas Sarkozy au semnat un acord de cooperare nucleară. Acesta este prima decizie luată de Italia în privinţa revenirii la energia atomică.
Pentru a-şi reduce dependenţa de petrol şi gaz, guvernul de la Roma are ca obiectiv asigurarea a 25% din necesarul de electricitate din producţia centralelor nucleare.
Italienii au decis prin referendum oprirea activităţii nucleare acum mai bine de 20 de ani. Însă guvernul Berlusconi s-a exprimat pentru reluarea activităţii cu scopul de a micşora dependenţa de gaze şi petrol. Italia vrea acum ca aproximativ 25 la sută din producţia sa de energie electrică să fie de tip nuclear.
"Franţa reuşeşte acum să producă 80 la sută din necesarul intern de energie prin energia nucleară. Cetăţenii francezi plătesc pentru energie aproape jumătate din ce plătesc cei italieni. De aceea trebuie să ne trezim la realitate", a declara Berlusconi.
Acordul semnat de cele două ţări europene se referă atât la cercetarea în domeniul energiei nucleare cât şi la construirea de centrale. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a precizat că Franţa a "propus Italiei un parteneriat fără limite".
"Vrem să dezvoltăm o energie curată împreună cu voi. Vrem să lucrăm cu voi. Ceea ce tocmai am semnat este un moment istoric", a declarat Sarkozy.
După întâlnirea dintre Berlusconi şi Sarkozy, directorii grupurilor italian şi francez de energie electrică, EDF şi ENEL au semnat, la rândul lor, un acord de parteneriat cu privire la construirea a patru reactoare nucleare în Italia.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Franta Nicolas Sarkozy Silvio Berlusconi
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close