Antena 3 CNN Externe Agenţia Standard & Poor's, acţionată în justiţie de Comisia Europeană

Agenţia Standard & Poor's, acţionată în justiţie de Comisia Europeană

Agenţia Standard & Poor's, acţionată în justiţie de Comisia Europeană
12 Ian 2009   •   19:04

Standard & Poor's (S&P) a fost acţionată în justiţie, luni, de Comisia Europeană (CE), agenţia de evaluare financiară fiind acuzată că a încălcat legislaţia Uniunii Europene cu privire la modul în care a comercializat informaţii despre pieţele financiare, relatează Reuters.
Executivul U.E. este de părere că S&P ar putea abuza de poziţia de monopol pe care o deţine, prin obligarea instituţiilor financiare şi fondurilor de investiţii să achite comisioane de licenţă pentru utilizarea datelor privind pieţele americane de capital.
"Iniţierea procedurilor împotriva S&P vine ca urmare a unei plângeri depuse de mai multe asociaţii care reprezintă investitori - instituţii financiare şi societăţi de asset management", potrivit comunicatului CE.
Declanşarea acţiunilor în justiţie nu reprezintă un semn că Executivul UE ar deţine dovezi concludente privind încălcarea legii, ci arată că oficialii europeni consideră acest caz o prioritate, se mai arată în comunicat. Nu există un termen limită pentru soluţionarea cazului.
Plângerile depuse au vizat legalitatea solicitării de comisioane, de către S&P, de la furnizori de informaţii despre pieţele financiare, precum Thomson Reuters sau Bloomberg News, sau de la entităţi care utilizează direct numerele de identificare ale instrumentelor financiare (acţiuni, obligaţiuni, etc.), de pe pieţele americane de capital, respectiv societăţi de asset management sau bănci.
Agenţia de evaluare financiară S&P este acuzată că forţează furnizorii să interzică accesul instituţiilor financiare la informaţiile privind acţiunile tranzacţionate în SUA, în lipsa unor contracte de licenţiere. S&P susţine că plângerea este neîntemeiată şi are la bază o interpretare greşită a activităţii CUSIP - un serviciu care acordă numere de identificare instrumentelor utilizate pe pieţele americane de capital, unica instituţie cu acest rol, administrată de Standard & Poor's pentru Asociaţia Bancherilor Americani.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close