Antena 3 CNN Externe Ahmadinejad face apel la o cooperare nucleară

Ahmadinejad face apel la o cooperare nucleară

Ahmadinejad face apel la o cooperare nucleară
Sursa foto: mahmoud ahmadinejad
12 Noi 2009   •   15:48

Preşedintele Iranului a făcut apel la o cooperare internaţională în tehnologia nucleară în cadrul unei apariţii tv în prime-time în care a manifestat un ton conciliant în faţa comunităţii mondiale, în contrast cu tonul altor oficiali iranieni la propunerile ONU.
Deşi preşedintele Mahmoud Ahmadinejad nu menţionat direct planul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, el a menţionat că Iranul este destuld de încrezător şi puternic să înceapă să lucreze cu alte state şi organismul nuclear al ONU de a extinde programul nuclear al ţării.
"Astăzi, condiţiile nucleare ale Iranului sunt stabilizate şi am intrat în faza interacţiunii nucleare şi cooperării, iar acum o chestiune importantă este cooperarea nucleară internaţională în construcţia de centrale nucleare, reactoare şi chiar contribuţia Iranului la o bancă mondială de combustibil. Avem tehnologia necesară şi material.. dar întotdeauna există quid pro quo, cooperaţie şi investiţie."
Discursul lui Ahmadinejad lasă loc interpretării că încă rămâne deschisă posibilitatea unui acord cu Teheran pe tema dezvoltării capacităţii nucleare. Lideri din Rusia, Qatar şi Turcia, multe alte state ce menţin relaţii cu Iran şi Occidentul, s-au întâlnit în ultimele zile cu omologi iranieni încercând să convingă Teheranul să coopereze cu comunitatea internaţională.
Ahmadinejad declara că este timpul ca Iran să închidă avansul său nuclear. "Îngheţarea programului nostru nuclear nu mai este pe masă. Am ajuns la un punct de a coopera cu puterile nucleare prin intermediul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică."
Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close