Antena 3 CNN Externe Bashar Al-Assad mulţumeşte Rusiei: Avansăm pe toate fronturile!

Bashar Al-Assad mulţumeşte Rusiei: Avansăm pe toate fronturile!

Bashar Al-Assad mulţumeşte Rusiei: Avansăm pe toate fronturile!
Sursa foto: Foto: businessinsider.com
23 Noi 2015   •   12:27

Preşedintele Bashar al-Assad afirmă că armata sa avansează pe "aproape toate fronturile" războiului din Siria, de la începutul intervenţiei militare a marelui său aliat rus, scrie AFP.
   
"Teroriştii au cucerit numeroase regiuni în Siria. Dar, recent, după participarea armatei ruse a aerului (...), situaţia s-a îmbunătăţit mult şi pot să spun că armata avansează pe aproape toate fronturile", a spus al-Assad într-o intervenţie pe postul Phoenix TV cu sediul la Hong Kong.
   
Încă din prima lună de intervenţie rusă, care a început pe 30 septembrie, "grupările teroriste s-au retras şi au început să fugă cu miile către Turcia şi ţări europene", a declarat el în acest interviu difuzat duminică în Siria.
   
În frazeologia regimului sirian, termenul "terorist" desemnează toţi rebelii, fără nicio distrincţie - moderaţi, islamişti sau jihadişti.
   
Întrebat dacă Moscova a trimis forţe terestre în Siria, al-Assad a răspuns că "ruşii contează pe forţele terestre siriene" pentru a lupta împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic (SI). "Ei se coordonează cu noi", a dat el asigurări.
   
Rusia efectuează de la sfârşitul lui septembrie o campanie de bombardamente în Siria împotriva unor grupări armate rebele şi şi-a intensificat recent atacurile împotriva SI.
   
Întrebat dacă preconizează să participe la eventuale alegeri prezidenţiale, prevăzute în cadrul unei soluţii politice în Siria, al-Assad a răspuns "acesta este un drept".

"Încă prea devreme"
"E încă prea devreme să spun dacă voi candida sau nu", a adăugat el imediat.
   
Un calendar al ieşirii din această criză - adoptat de marile puteri la Viena pe 14 noiembrie - prevede o reuniune între reprezentanţi ai regimului al-Assad şi ai opoziţiei până la 1 ianuarie 2016, formarrea unui guvern de tranziţie în următoarele şase luni, adoptarea unei noi Constituţii şi apoi alegeri libere, în 18 luni.
   
Însă preşedintele sirian a pus în discuţie această foaie de parcurs, afirmând că nu poate să existe un calendar de tranziţie care prevede alegeri atât timp cât regiuni întregi se află sub controlul rebelilor.
   
Al-Assad a anunţat, din contră, că el sprijină eforturile ruse în vederea organizării unei noi reuniuni în vederea unui dialog între regim şi opoziţie, subliniind că nu va exista o soluţie politică "atât timp cât terorismul nu este învins în Siria".

×
Subiecte în articol: Bashar al-Assad Siria Rusia Vladimir Putin
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close