Antena 3 CNN Externe Conspiraționistul Alex Jones, obligat să plătească un miliard de dolari familiilor victimelor atacului de la şcoala Sandy Hook

Conspiraționistul Alex Jones, obligat să plătească un miliard de dolari familiilor victimelor atacului de la şcoala Sandy Hook

Prezentatorul de extremă-dreapta, Alex Jones, ar trebui să plătească daune morale în valoare de 965 de milioane de dolari pentru opt familii ale victimelor împușcăturilor de la școala elementară Sandy Hook, au decis, miercuri, jurații din Connecticut.

Conspiraționistul Alex Jones, obligat să plătească un miliard de dolari familiilor victimelor atacului de la şcoala Sandy Hook
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    13 Oct 2022   •   12:27

Reclamanții și avocații lor au fost vizibil emoționați când a fost citită decizia juriului. Hotărârea marchează un moment cheie în procesul de ani de zile care a început în 2018, când familiile au luat acțiuni legale împotriva lui Jones și a companiei sale, Free Speech Systems. 

Jones a spus, fără temei, din nou și din nou, după împușcăturile în masă din 2012, în care 26 de persoane au fost ucise, că incidentul a fost înscenat și că familiile au fost „actori de criză”. De-a lungul procesului, reclamanții au descris modul în care minciunile au determinat o hărțuire necruțătoare împotriva lor și a agravat agonia emoțională a pierderii celor dragi. 

Reclamanții includ membrii familiilor a opt studenți și angajați, și a unui agent FBI care a ajuns la fața locului.   

Jones nu a fost în sala de judecată când a fost dat verdictul. În schimb, a transmis live când decizia juriului a fost citită în instanță, și a batjocorit decizia în emisiunea sa Infowars și a folosit-o pentru a strânge fonduri. 

Jones a spus că va contesta decizia și, în timpul emisiunii sale de miercuri, a spus că „nu există bani” pentru a plăti suma masivă pe care juriul a acordat-o reclamanților, scrie CNN

Mărturii emoționante ale familiilor   

În timpul celui mai recent proces, familiile victimelor au oferit mărturii emoționante, spunând juriului cum minciunile lui Jones despre împușcături le-au schimbat permanent viețile și au agravat durerea de a-i pierde pe cei dragi. 

Jones, care a fost interogat de avocații reclamanților, dar a ales să nu depună mărturie în propria apărare, așa cum era planificat inițial, a încercat să se portretizeze ca fiind victima unei conspirații elaborate „de stat profund” împotriva lui. 

Ce a declarat Jones

Alex Jones a început să mintă cu privire la împușcăturile de la Sandy Hook la doar câteva ore după ce acestea au avut loc și a continuat până când a fost dat în judecată. Având în vedere că înregistrările au fost eliminate de pe majoritatea rețelelor sociale, avocații familiilor au trebuit să sape adânc pentru a arăta juriului ce a spus de fapt despre împușcături la radioul său și la emisiunea online.  

Comentariile lui Jones au continuat ani de zile. Iată câteva dintre acestea: 

 ”Instinctul meu este că totul a fost înscenat. Spun luni la rând, pregătiți-vă pentru împușcături în masă, și apoi, în mod magic, se întâmplă.” 

”Oameni buni, trebuie să aducem anchetatori privați cu privire la Sandy Hook chiar acum. Pentru că vă spun asta – asta ”pute” până la cer.” 

”Ne pare rău pentru pierderile tuturor. Totuși, investigăm acest lucru.” 

”Este la fel de fals ca o bancnotă de 3 dolari.” 

”Ai părinții care râd – „hahaha” – și apoi se îndreaptă spre cameră și spun „boo hoo hoo”, și nu doar unul, ci o grămadă de părinți care fac asta. Adică, ei cred că suntem atât de proști?” 

„De ce a aruncat Hitler în aer Reichstagul – pentru a prelua controlul! De ce guvernele organizează aceste lucruri - pentru a ne obține armele! De ce nu pot înțelege asta oamenii?”, scrie nytimes.com.

Ce s-a întâmplat la Sandy Hook

Împușcăturile la școala elementară Sandy Hook au avut loc pe data de 14 decembrie 2012, în Newtown, Connecticut, Statele Unite, când Adam Lanza, în vârstă de 20 de ani, a împușcat și a ucis 26 de persoane. Douăzeci dintre victime erau copii cu vârsta cuprinsă între șase și șapte ani, iar șase erau membri ai personalului. Mai devreme, în acea zi, înainte de a veni la școală, Lanza și-a împușcat și și-a ucis mama la casa lor din Newtown. Când primii salvatori au ajuns la școală, Lanza s-a sinucis, împușcându-se în cap. 

Incidentul este cea mai mare tragedie dintr-o școală elementară, din istoria Statelor Unite. 

×
Subiecte în articol: Alex Jones Sandy Hook
Parteneri
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close