Antena 3 CNN Externe Analiză Financial Times: Românii şi bulgarii pe piaţa forţei de muncă din UE

Analiză Financial Times: Românii şi bulgarii pe piaţa forţei de muncă din UE

Analiză Financial Times: Românii şi bulgarii pe piaţa forţei de muncă din UE
09 Noi 2007   •   15:14

Pornind de la situaţia tensionată din Italia iscată de decretul privind expulzarea imigranţilor infractori din ţările Uniunea Europeană, Financial Times a realizat o analiză a situaţiei muncitorilor români şi bulgari pe piaţa forţei de muncă din Uniune. Iată analiza celor de la Financial Times:

Poziţia exprimată de Italia conform căreia Europa a subesimat numărul de imigranţi proveniţi din România după aderarea acesteia la Uniunea Europeană trezeşte îngrijorare şi în alte ţări membre. La mai puţin de un an după aderarea României şi Bulgariei se evidenţiază un tablou complex. Imigranţii au ocupat locurile de muncă pe care localnicii le evitau, dar prezenţa lor a provocat şi îngrijorări în unele ţări cu privire la presiunea exercitată pe serviciile publice şi la salarii. Doar Finlanda şi Suedia au deschis complet piaţa forţei de muncă pentru români şi bulgari. Restricţiile impuse însă de celelalte ţări nu au reuşit să ţină în frâu migraţia forţei de muncă. Statisticile realizate de UE arată că imigranţii constituie 2,1% din populaţia activă a Spaniei, 0,2% în Germania şi 0,1% în Marea Britanie.

Îngrijorarea cu privire la români şi bulgari vine în special din partea Marii Britanii, ţară în care guvernul a fost afectat de afluxul greu de controlat de imigranţi din ţări care au aderat în 2004, precum Polonia sau Lituania. Drept rezultat, Marea Britanie a restricţionat piaţa forţei de muncă pentru muncitorii din România şi Bulgaria pentru cel puţin încă un an. Cea mai recentă îngrijorare este aceea că afluxul de mână de lucru ieftină din noile state membre ar putea influenţa negativ salariile britanicilor.

Între timp au ieşit la suprafaţă şi alte probleme. Italia a luat măsuri în urmă cu o săptămână faţă de numărul mare de imigranţi din ţara lor şi faţă de infracţionalitatea crescută din rândul acestei categorii sociale. Astfel, autorităţile locale au fost împuternicite printr-un decret să expulzeze cetăţenii europeni care reprezintă un pericol pentru siguranţa publică.

În Germania controlul riguros al migraţiei forţei de muncă din noile ţări membre a fost în măsură să evite pătrunderea în ţară a unui număr îngijorător de mare de imigranţi. Conform rapoartelor realizate de poliţie, în Germania locuiesc un număr relativ scăzut de imigranţi ilegal, dintre aceştia marea majoritate lucrând în domeniul construcţiilor, menajului sau pur şi simplu practicând prostituţia. Grupurile infracţionale care includ membri români crează probleme şi în Germania, dar nu de amploarea celor din Italia.

În cazul Irlandei, politicienii susţin că ţara este pregătită să relaxeze politica cu privire la imigranţii români şi bulgari, dacă şi alte state membre ale Uniunii Europene vor face paşi în acest sens. Ambasadorul român în Irlanda, Silvia Davidoiu, estimează numărul românilor din această ţară a fi între 30.000 şi 40.000. Românilor şi bulgarilor le este permis să muncească în Irlanda doar pe baza unui sistem de permise de muncă. Astfel s-au acordat doar 106 permise muncitorilor români şi 33 celor bulgari.

Cei mai mulţi muncitori străini din Spania sunt români. Ei acoperă în general locurile de muncă pe care muncitorii autohtoni le evită. Marea majoritate a contractelor se încheie în agricultură pe o perioadă iniţială de şase luni. Agricultura este un domeniu care, în ciuda tuturor eforturilor depuse, a rămas vulnerabil abuzurilor şi exploatării excesive. Cu un număr de 506.000 de romăni înregistraţi de autorităţile municipale pe 30 septembrie 2007, se pare că românii tind să depăşească numeric marocanii, cea mai mare comunitate străină din Spania.

Un purtător de cuvânt al lui Vladimir Spidla, comisar UE pe probleme privind forţa de muncă, este de părere că migraţia forţei de muncă are o conotaţie pozitivă. ?Statele membre au dreptul de a impune restricţii românilor şi bulgarilor pe piaţa munci, dar am constatat odată cu extinderea UE din 2004 că migraţia a avut un rol benefic atât pentru muncitori cât şi pentru ţara care îi găzduieşte?, a declarat acesta.

































Traducere din Financial Times de Raluca Moţei, Antena3.ro

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close