Antena 3 CNN Externe Angela Merkel, primul cancelar al Germaniei care va vizita lagărul de la Dachau

Angela Merkel, primul cancelar al Germaniei care va vizita lagărul de la Dachau

Angela Merkel, primul cancelar al Germaniei care va vizita lagărul de la Dachau
de M.T.    |    20 Aug 2013   •   11:08

Angela Merkel va deveni primul cancelar al Germaniei are va vizita fostul lagăr nazist de la Dachau, înaintea unui miting electoral care va avea loc marţi seară, informează AFP.

Merkel va ajunge la Dachau marţi după-amiază şi, după ce va susţine un scurt discurs, va depune o coroană de flori şi va face un tur al lagărului.

Cancelarul german va fi însoţit în vizita sa de preşedintele Comitetului foştilor prizonieri ai lagărului de la Dachau, Max Mannheimer, şi de alţi supravieţuitori. Doar o parte a vizitei va fi deschisă presei, mai notează sursa citată.

Vizita lui Merkel vine în contextul în care cancelarul german, care va candida pentru un al treilea mandat, a avertizat în privinţa ameninţării reprezentate de extrema dreaptă.

Max Mannheimer, în vârstă de 93 de ani, este cel care a insistat ca Merkel să viziteze lagărul, considerând că gestul cancelarului este unul „istoric” şi reprezintă „un semn de respect pentru foştii deţinuţi”.

Lagărul de la Dachau a fost deschis pentru prizonierii politici în martie 1933, la doar câteva săptămâni după preluarea puterii de către Adolf Hitler.

Acesta a fost primul lagăr de concentrare al naziştilor şi a reprezentat un model pentru cele construite ulterior.

Mai mult de 200.000 de evrei, homosexuali, romi, oponenţi politici, persoane cu handicap sau prizonieri de război au fost închişi la Dachau în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Peste 41.000 de persoane au fost ucise, înfometate sau au murit din cauza bolilor, înainte ca trupele americane să elibereze lagărul în aprilie 1945.

Memorialul contruit pe locul fostului lagăr atrage anual aproximativ 800.000 de vizitatori.

Nu este pentru prima oară când Angela Merkel vizitează un fost lagăr de concentrare nazist, însă lagărul de la Dachau va fi vizitat în premieră de un cancelar al Germaniei.

Fostul preşedinte Horst Koehler a participat în urmă cu trei ani la aniversarea a 65 de ani de la eliberarea lagărului.

După vizita de marţi, Angela Merkel va participa la un miting electoral în oraşul Dachau, ea aflându-se în campanie electorală înaintea alegerilor generale de luna viitoare.

×
Subiecte în articol: Angela Merkel miting electoral nazism
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close