Antena 3 CNN Externe Anii de umilință au luat sfârșit pentru urșii unui circ din Vietnam. Au fost eliberați de sub violențe și trimiși la un sanctuar

Anii de umilință au luat sfârșit pentru urșii unui circ din Vietnam. Au fost eliberați de sub violențe și trimiși la un sanctuar

Ultimii patru urși din Hanoi Central Circus și-au schimbat reședința pentru una mai lipsită de stres și de violențe, la „sanctuarul pentru animale Asia” din Vietnam. Miscarea vine după ce circul a decis să renunțe definitiv la numerele cu urși, conform Euronews.

Anii de umilință au luat sfârșit pentru urșii unui circ din Vietnam. Au fost eliberați de sub violențe și trimiși la un sanctuar
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    21 Aug 2021   •   18:07

"Sunt cele patru Spice Girls. Doar puțin mai păroase", spune Heidi Quine, directorul Centrului de Salvare a Urșilor din Vietnam. Numele au devenit un fel de tradiție, explică Quine, după ce ONG-ul a salvat doi pui din același circ și i-a numit Sugar and Spice.

Animals Asia are două sanctuare, unul fiind în Tam Dao, Vietnam, unde 189 de urși au început deja o nouă viață.

Noii veniți au ajuns la mijlocul lunii iunie și învață treptat să trăiască liber.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

„Tot ce au știut după ce au fost luați de la mamele lor, din sălbăticie, este acea energie maniacală, nebună, complet nefirească din circ- asta era tot ce știau”, spune Quine.

„Pentru întreaga lor viață, noi, ca specie, ca oameni, i-am învățat că nu trebuie să aibă încredere, că lucrurile noi sunt înfricoșătoare și periculoase. Și, deși sunt în siguranță aici cu noi, și le oferim tot ce au nevoie doar pentru a fi ei înșiși, este nevoie de timp pentru a înțelege asta și de timp pentru ca ei să aibă încredere în noi ", a continuat Quine.

Hanoi Central Circus a fost obligat să renunțe la ultimii săi urși, după ce un raport al Animals Asia a dat o perspectivă asupra suferințelor psihologice și fizice pe care le suferă animalele în circ.

În urma raportului, Ministerul Culturii din Vietnam a trimis o directivă conform căreia toate facilitățile ar trebui să elimine treptat utilizarea animalelor sălbatice la show-urile de circ.

Raportul ONG-ului, publicat în 2017, susținea că 16 facilități din țară forțau sute de animale sălbatice - inclusiv specii pe cale de dispariție - să efectueze trucuri umilitoare la grădinile zoologice și circurile din Vietnam.

Animalele sunt ținute în condiții precare noaptea, în timp ce sunt forțate să efectueze trucuri nenaturale în timpul zilei. 

O altă preocupare pe care o evidențiază raportul este că macacii, elefanții, gibonii și urșii sunt în mare parte fără documente și ar putea proveni din traficul ilegal de animale sălbatice.

Primii pași au fost făcuți acum în țară pentru a se asigura că toate circurile elimină treptat animalele sălbatice, dar vor trece câțiva ani înainte ca ultimul să fie eliberat de umilințe și batjocură.

×
Subiecte în articol: Vietnam
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close