Antena 3 CNN Externe Apropierea Turciei de Iran deranjează SUA

Apropierea Turciei de Iran deranjează SUA

Apropierea Turciei de Iran deranjează SUA
Sursa foto: erdogan turcia
08 Dec 2009   •   19:12

Tentativele Turciei de a dezvolta un parteneriat strategic cu Iran provoacă preocuparea Americii şi constituie principala temă de discuţie dintre premierul turc şi preşedintele american Barack Obama .
Recep Tayyip Erdogan a introdus politica externă "a bunei vecinătăţi " spre direcţia Iran, Rusia şi a altor state vecine.Frustrarea Turciei de amânarea proiectului de aderare la UE a declanşat o politică externă ce reflectă interesele istorice în Orientul Mijlociu, Caucaz şi lumea islamică.
Oficialii de informaţii străini au declanşat alarma în legătură cu manevrele Turciei, ce au subminat campania internaţională de izolare a republicii islamice. Aceasta a permis membrilor cheie din Iran să mute sume mari de bani- până la 10 milioane de dolari pe zi- în sistemul financiar global.
Turcia a devenit astfel un actor cheie pentru tranzacţiile iraniene deoarece regimul de sancţiuni a scos băncile iraniene de pe piaţa financiară internaţională.
Turcia a fost una din puţinele state ce a refuzat să sprijine o serie de sancţiuni contra Iranului pentru nedivulgarea noii unităţi nucleare.
Diplomaţii americani au evitat să îşi exprime criticile la adresa lui Erdogan, dar nu ascund divergenţele de opinie, deşi subliniază că Turcia rămâne un aliat apropiat.
Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close