Antena 3 CNN Externe Aproape 1.000 de așezări Maya, descoperite în Guatemala cu ajutorul tehnologiei laser LiDAR

Aproape 1.000 de așezări Maya, descoperite în Guatemala cu ajutorul tehnologiei laser LiDAR

Aproape 1.000 de așezări Maya ascunse anterior au fost găsite în nordul Guatemala, datorită scanării laser LiDAR.

Aproape 1.000 de așezări Maya, descoperite în Guatemala cu ajutorul tehnologiei laser LiDAR
Sursa foto: .sciencealert.com/ unsplash
de Alexandra Cojoianu    |    17 Ian 2023   •   22:49

Zona pe care o acoperă aceste așezări este vastă: clădirile și structurile observate de cercetători se întind pe aproximativ 1.683 de kilometri pătrați, în Bazinul Carstic Mirador-Calakmul (MCKB) și din împrejurimile sale imediate.

Aceste locuri ar fi fost par să fi fost destul de compactate, oferind dovezi suplimentare despre modul în care aceste locuri timpurii mezoamericane au fost populate.

Există multe descoperiri: clădiri, inclusiv case, terenuri de sport și centre religioase, ceremoniale și civice, precum și rețele extinse de drumuri și canale care leagă multe dintre ele.

„Multe dintre aceste așezări demonstrează o relație politică/socială/geografică cu alte așezări din apropiere, ceea ce a dus la consolidarea regiunii cel puțin 417 orașe antice, orașe și sate cu limite identificabile”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

Conexiunile observate între punctele de locuire sugerează că toate acestea făceau parte dintr-un stat asemănător regatului, în sensul că ideologiile și politicile comune ar fi fost probabil împărtășite în multe dintre noile zone descoperite.

Cercetătorii consideră că ar fi fost necesare numeroase abilități pentru a construi aceste structuri: ar fi fost implicați producători de var, specialiști în mortar și cariere, tehnicieni, arhitecți, autorități și oficiali religioși.

„Amploarea muncii în construcția de platforme masive, palate, baraje, drumuri și piramide care datează din perioadele preclasice mijlocii și târzii sugerează o putere de a organiza mii de muncitori și specialiști”, au mai precizat cercetătorii.

Există, de asemenea, dovezi ale sistemelor inteligente de drenaj și colectare a apei, care permit o mișcare mai ușoară a apei între așezări în perioadele de secetă sau inundații, lucru la care mayașii au fost experți.

Sistemul de scanare aeriană pe bază de lumină oferit de LiDAR îi determină pe oamenii de știință să observe cu ușurință sub păduri și alte forme de vegetație. În ultimii ani, tehnologia a fost folosită pentru a dezvălui orașe cambodgiene și sate amazoniene, conform Science Alert.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Gunung Padang, o piramidă în trepte, construită de o civilizație avansată

De asemenea, și pe muntele Gunung Padang a fost descoperită o piramidă, care se presupune că ar fi construită de o civilizație avansată acum 24.000 de ani. Mai multe detalii se oferă în documentarul marca Netflix, ”Ancient Apocalypse”.

Gunung Padang este un sit megalitic situat în Karyamukti, Campaka, Regența Cianjur, Java de Vest, Indonezia, la 30 de kilometri sud-vest de scaunul regenței sau la 8 kilometri de stația Lampegan.

The Envoy Web raportează că site-ul prezintă o serie de roci cu forme care sugerează că au fost reutilizate ca material de construcție.

În urma unei investigații, geologul Danny Hilman Natawidjaja susține că situl este mai degrabă o piramidă în trepte decât un simplu deal, construit probabil de o civilizație avansată acum 24.000 de ani.

Gunung Padang a fost descoperit de coloniștii olandezi la începutul secolului al XX-lea, iar Science Alert raportează că unii oameni de știință susțin că formele și structurile rocilor alcătuiesc cel mai mare sit megalitic din Asia de Sud-Est.

Oamenii de știință și-au prezentat cazul în care Gunung Padang este cea mai veche structură asemănătoare piramidei cunoscută din lume la întâlnirea de toamnă a AGU 2018 din Washington, DC.

×
Subiecte în articol: maya Guatemala lidar laser
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close