Antena 3 CNN Externe "Asistăm la refacerea blocului dictaturilor" | Vizita lui Xi Jinping în Rusia, analizată la Antena 3 CNN

"Asistăm la refacerea blocului dictaturilor" | Vizita lui Xi Jinping în Rusia, analizată la Antena 3 CNN

Vizita președintelui chinez Xi Jinping la Moscova polarizează atenția întregii lumi, cu așteptări legate, în primul rând, de evoluția conflictului din Ucraina.

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Mar 2023   •   13:35

China, care și-a pus pe agenda publică demersuri pacificatoare, a avansat deja un plan de pace în Ucraina iar subiectul va fi discutat între președinții Putin și Xi.

"Într-un fel sau altul, subiectele vizate de planul (de pace de la Beijing, n.r.) vor fi inevitabil atinse în timpul schimbului de opinii despre Ucraina dintre președinții Putin și Xi", a declarat ziariștilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Prin vizita lui Xi la Moscova, analistul militar Radu Tudor anticipează că se pune temelia unui nou bloc al regimurilor autocrate și începutul unui nou război rece.

La rândul său, jurnalistul Adrian Ursu a estimat că Beijingul nu va furniza Moscovei ajutor militar în războiul din Ucraina, însă furnizarea de sprijin economic ar putea fi o gură de oxigen pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina.

Citește și: Reacția Chinei, după mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin emis de Curtea Penală Internațională

"Consecința acestei întâlniri Putin - Xi de la Moscova ar putea să fie începerea unui nou Război Rece, mult mai dur și mult mai periculos decât cel pe care l-am trăit în tinerețea noastră. Ceea ce vedem acum este restabilirea blocului dictaturilor care și-au propus să destabilizeze și să lupte total împotriva blocului țărilor civilizate, democrate și libere.

Radu Tudor: "Va fi o provocare economică, militară și politică"

Am crezut că, odată cu terminarea Războiului Rece și prăbușirea comunismului și a Uniunii Sovietice, lucrurile vor fi liniștite și toate țările vor dori să fie libere și democratice. 

Se pare că efortul nostru nu a convins aceste două mari țări, Rusia și China, care se regăsesc în ideologia comunistă totalitară, în abrogarea de drepturi și libertăți și în transformarea spațiilor lor în niște universuri concentraționare și războinice.

Eu cred că această vizită trebuie analizată minut cu minut, secundă cu secundă. Toate informațiile și declarațiile trebuie decelate și analizate în așa fel încât să știm la ce ne așteptăm.

Rusia și China încearcă să contrabalanseze puterea extrem de mare și influența uriașă a alianței Europa - Statele Unite sau, mai degrabă, să spunem, tot ceea ce reprezintă ambele maluri ale Atlanticului și NATO și Uniunea Europeană. Va fi o provocare economică, militară și, nu în ultimul rând, politică", estimează analistul militar și realizatorul TV Radu Tudor.

Adrian Ursu: "Nu cred că Rusia va fi ajutată militar de China"

"Jocul mare vorbește, fără îndoială, despre o reașezare completă a echilibrului de forțe pe planetă. Sigur că există niște indicii consistente în această ultimă perioadă. De pildă, reașezarea în careu a acestei colaborări între China, Iran, spațiul Golfului și care dă cumva o altă măsură, atâta vreme cât există, de partea cealaltă și exercițiile militare comune la care a participat de curând armata chineză alături de Rusia.

Sigur că toată această reechilibrare ar putea să aibă elementul concret și consistent al ajutorului militar dat Rusiei, dar eu nu cred că se va recurge la asta, sau mai degrabă niște conexiuni subterane care țin de zona economică, în clipa de față vitală, pentru ca, existând resursă financiară, să existe și resursă militară. Chiar dacă ea (asistența militară), o mai spun o dată, nu va fi, poate, furnizată direct de către China (...)

Și Statele Unite, la rândul lor, își regândesc toată politica strategică din punct de vedere militar, economic, geostrategic (...) Și toate astea nu au cum să prefigureze un 2023 și un 2024 liniștite.

Dimpotrivă, cred că suntem în fața unei perioade care va fi extrem de convulsivă, pentru că toate aceste repoziționări vor duce la aprinderea unor focare, direct sau indirect, de conflicte, de la cele sociale, de la dezechilibre politice până, Doamne ferește, la extinderea unui conflict militar. Deci, cred că suntem, pornind de la ziua de astăzi, în fața a doi ani, cel puțin foarte, foarte complicați", a spus, la rândul său, realizatorul TV Adrian Ursu.

Radu Tudor: "Ajutorul economic al Chinei va sprijini războiul Rusiei"

"În primul rând, suntem îngrijorați de faptul că China ar putea să furnizeze armament și muniție Rusiei invadatoare.

Dacă nu se va întâmpla un sprijin militar și China va sprijini economic mai amplu Rusia și va permite acesteia să încaseze miliarde și miliarde de euro din vânzarea de gaz, cărbune, petrol, banii aceștia vor merge pentru finanțarea războiului.

Evident că în continuare asta stârnește îngrijorări.

Suntem în momentul în care lumea se împarte, din nou, între dictaturi și democrații, între războinici și cei care doresc pacea, între țările care, prin forță și prin invazie militară, doresc să impună agenda globală și altele, care luptă pentru menținerea aranjamentelor statale existente după al Doilea Război Mondial", a concluzionat Radu Tudor.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close