Antena 3 CNN Externe Atac cu drone lansatoare de bombe la Vărăncău, în apropiere de granința cu Ucraina, semnalat de separatiștii transnistreni

Atac cu drone lansatoare de bombe la Vărăncău, în apropiere de granința cu Ucraina, semnalat de separatiștii transnistreni

Separatiștii pro-ruși din regiunea transnistreană au anunțat atacuri cu drone de origine necunoscută.

Atac cu drone lansatoare de bombe la Vărăncău, în apropiere de granința cu Ucraina, semnalat de separatiștii transnistreni
Sursa foto: Twitter
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mai 2022   •   12:41

''În apropiere de localitatea Voronkovo (Vărăncău) din raionul Rîbniţa, pe locul unui fost aerodrom, au fost detonate patru dispozitive explozive'', a anunțat serviciul de presă al așa-numitului minister transnistrean de interne pe contul său de Telegram.

Sursa citată nu a indicat originea atacurilor dar a detaliat că "în seara de 6 mai, în jurul orei locale 21.40, două dispozitive explozive au fost lansate de o dronă iar o oră mai târziu, atacul a fost repetat".

''O echipă de investigație operațională lucrează la fața locului. Experții au adunat rămășitele dispozitivului exploziv'', a precizat ministerul, menționând că nimeni nu a fost ucis sau rănit în incident.

Potrivit sursei citate, este al doilea atac în localitate, după incidentul din 5 mai, când alte două dispozitive explozive au fost lansate de o dronă.

Vărăncău se află la aproximativ cinci kilometri de granița cu Ucraina.

Incidentele s-au înmulțit în zona separatistă de la finele lunii trecute

Situația din Transnistria a început să devină tensionată la sfârșitul lunii aprilie, după o serie de incidente cu împușcături şi explozii care au vizat clădirile guvernamentale și  infrastructura.

Separatiștii acuză faptul că atacurile au fost lansate de pe teritoriul ucrainean.

Kievul a susținut, la rândul său, incidentele sunt o operațiuni "sub steag fals" concepute de Rusia pentru a acuza apoi Ucraina de atacuri.

De asemenea, Kievul suspectează că seria de provocări repetă scenariul din Ucraina și anticipează pregătiri pentru o ofensivă.

Un comandant militar rus a declarat recent că unul dintre obiectivele invaziei din Ucraina este crearea unui coridor cu acces în Transnistria, care se învecinează cu orașul ucrainean Odesa.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Tiraspolul a cerut recunoașterea independenței după ce guvernul de la Chișinău a cerut aderare al U.E.

Se estimează că Rusia are aproximativ 1.500 de soldați staționați permanent în Transnistria pentru a monitoriza o încetare a focului, precum şi vechile depozite de arme și muniții.

Transnistria, regiune cu jumătate de milion de locuitori, a rupt legăturile cu Republica Moldova după un conflict armat (1992-1993) în care a primit asistență din partea Rusiei.

În conformitate cu Acordul privind reglementarea pașnică a conflictului transnistrean, semnat în iulie 1992, Rusia a desfășurat 2.400 de soldați pentru a asigura pacea în zonă, dar a redus acest contingent de-a lungul anilor.

Republica Moldova a cerut să adere la Uniunea Europeană, în timp ce Tiraspolul a cerut recunoașterea independenței sale după acest pas al guvernului de Chișinău.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close