Antena 3 CNN Externe Au făcut descoperirea vieţii lor. Patru americani se vor îmbogăţi cu o monedă de 5 cenţi

Au făcut descoperirea vieţii lor. Patru americani se vor îmbogăţi cu o monedă de 5 cenţi

Au făcut descoperirea vieţii lor. Patru americani se vor îmbogăţi cu o monedă de 5 cenţi
Sursa foto: Foto: leaderpost.com
de N.B.    |    29 Ian 2013   •   12:37
O monedă de cinci cenţi cu Statuia Libertăţii din 1912 va aduce proprietarilor aproximativ 2,5 milioane de dolari după ce va fi vândută la licitaţie în luna aprilie, informează Associated Press.

Valoarea monedei este dată, pe de o parte, de raritatea ei, se mai ştie doar despre existenţa altor patru monede asemenea ei, şi de povestea ei, pe de altă parte.

Realizată la sfârşitul anului 1912, la finalul ciclului de monede de cinci cenţi cu această gravură pe spate, moneda cu Statuia Libertăţii a fost turnată cu data de 1913, anul în care au fost lansate monedele Buffalo Head.

Samuel W. Brown, un angajat al turnătoriei din Philadelphia, este cel bănuit că ar fi realizat cele cinci monede cu gravura modificată. Despre existenţa acestora nu apare nicio menţiune până în momentul în care Brown le-a scos la vânzare la Convenţia Asociaţiei Numismatice Americane din Chicago, în 1920.

Setul a rămas în întregime în posesia mai multor proprietari până în 1942, când a fost împărţit mai multor cumpărători. Singura monedă ale cărei mutări au fost înregistrate a fost cea cumpărată de un colecţionar din Carolina de Nord, care a achiziţionat-o la mijlocul anilor '40. Moneda se afla în posesia lui George O. Walton când acesta a murit într-un accident de maşină în 1962 şi a fost găsită printre sutele de monede de la locul accidentului.

Moştenitoarea colecţionarului, descurajată de evaluatorii din acea perioadă care au considerat că moneda este un fals din cauza neconcordanţei dintre gravură şi dată, a pus moneda într-un plic, unde a rămas până în 1992.

Copiii femeii au găsit moneda însă nu au ştiut ce să creadă despre ea. Avocatul care se ocupa de împlinirea testamentului acesteia auzise despre moneda de cinci cenţi cu Statuia Libertăţii din 1913 şi i-a oferit lui Ryan Myers, unul dintre moştenitori, 5.000 de dolari pe loc pentru aceasta. El a refuzat motivând că trebuie să se sfătuiască cu ceilalţi fraţi.

În cele din urmă, în 2003, cei patru proprietari ai monedei au adus-o la Târgul Internaţional organizat de Ascoiaţia Numismatică Americană în Baltimore, unde erau expuse şi celelalte patru monede ale setului, recuperate între timp. O echipă de specialişti a decretat că, într-adevăr, aceasta era moneda pierdută.

După autentificare, moneda Walton a fost împrumutată muzeului din Colorado Springs, unde a fost expusă timp de zece ani. Pe 25 aprilie, ea va face parte dintr-o licitaţie de monede rare a casei Heritage Auction, unde specialiştii estimează că va fi vândută cu un minim de 2,5 milioane de dolari.

Există voci care susţin că moneda, fiind singura din set care este disponibilă pentru vânzare, ar putea valora mult mai mult în ochii colecţionarilor. Cea mai scumpă monedă vândută vreodată în Statele Unite este o monedă de aur de 20 de dolari din 1933, care a avut un preţ de 8 milioane de dolari.

×
Subiecte în articol: licitatie
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close