x close

Băncile din Rusia, ținta unui atac cibernetic fără precedent care a afectat circa o sută de țări

de A.M.P    |    13 Mai 2017   •   16:22
Băncile din Rusia, ținta unui atac cibernetic fără precedent care a afectat circa o sută de țări  482 Foto: Pixabay.com

Mai multe bănci din Rusia au fost ţinta unui atac cibernetic masiv, în timp ce sistemele informatice ale companiei naţionale ruse de căi ferate sunt de asemenea afectate, au anunţat sâmbătă unele dintre aceste instituţii, în contextul în care circa o sută de ţări au suferit un atac informatic descris de Europol ca fiind 'fără precedent', scrie Agerpres, care citează presa internațională.

'Am constatat o expediere masivă către bănci a unui program malware (...), dar resursele instituţiilor bancare nu au fost compromise', a precizat centrul pentru monitorizare şi protecţie cibernetică a Băncii Rusiei. Acesta a mai menţionat că entităţile financiare ruse nu au suferit pagube, întrucât au fost avertizate de la jumătatea lunii aprilie despre la posibilitatea unor atacuri informatice şi au fost instruite cu privire la metodele de protecţie. 

Acelaşi centru mai menţionează că, la începutul lunii mai, toate băncile ruse au fost informare despre ameninţarea unui 'cobalt strike', un tip de virus diferit de cel 'ransomware' aflat la originea recentului atacul cibernetic masiv la nivel mondial. 

La rândul ei, compania naţională rusă de căi ferate RZhD a anunţat că sistemele ei informatice au fost atacate parţial de un virus de tipul 'WannaCry', dar atacul nu a perturbat traficul feroviar şi în prezent se lucrează pentru 'eliminarea virusului şi actualizarea sistemelor antivirus'. 

Ministerul rus de Interne a confirmat la rândul său că sistemele sale informatice au fost afectate de atacul cibernetic. 

Societatea rusă Kaspersky, specializată în securitate cibernetică, susţine că Rusia a fost ţara cea mai afectată de atacul informatic global început vineri şi care a vizat circa 100 de ţări. Potrivit acestei societăţi, este vorba despre un atac nediscriminatoriu ce exploatează o vulnerabilitate detectată în sistemele de operare

Citeşte mai multe despre:

Rusia
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati