Antena 3 CNN Externe Barack Obama, citat de liderii evrei americani pentru a-şi explica 'linia dură' manifestată faţă de Israel

Barack Obama, citat de liderii evrei americani pentru a-şi explica 'linia dură' manifestată faţă de Israel

Barack Obama, citat de liderii evrei americani pentru a-şi explica 'linia dură' manifestată faţă de Israel
Sursa foto: obama netanyahu
14 Iul 2009   •   01:43

Ameninţarea nucleară iraniană şi cererea preşedintelui american de a îngheţare a extinderii coloniilor evreieşti în Cisiordania palestiniană este de aşteptat să domine o întâlnire de la Casa Albă dintre liderul american şi lideri ai grupurilor evreilor americani, care sunt preocupaţi de noua linie dură manifestată de administraţie faţă de Israel şi delicateţea aparentă îndretată spre Teheran.
Oficialii au încercat iniţial să menţină întâlnirea secretă, după ce au fost stabilite detaliile săptămâna trecută, dar a fost apoi adăugată în grabă pe calendarul oficial, după ce au apărut date despre aceasta.
Deşi nu este neobişnuit pentru preşedintele SUA să se întâlnească cu grupurile de evrei, momentul în care este organizată întâlnirea denotă neliniştea crescândă în rândul unei comunităţi ce a susţinut în majoritate candidatura lui Obama la alegerile de anul trecut.
?Evreii americani sunt de acord, mai mult sau mai puţin, cu preşedintele pe problema coloniilor, dar concentrarea sa pe criticarea Israelului este descurajatoare?, arăta un lider de organizaţie înainte de întâlnire.
Obama, deşi a reiterat angajamentele Americii faţă de Israel, a fost mai dur decât predecesorii săi pe problema coloniilor, în timp ce a adoptat un ton mai blând faţă de Iran.
În plus, discursul din Cairo al lui Obama destinat lumii musulmane a alarmat unele grupuri evreieşti.
Malcolm Hoenlein, vicepreşedinte al Conferinţei Preşedinţilor a marilor organizaţii evreieşti americane, care a cerut întâlnirea cu şeful statului american declara că "există multe întrebări legate de ce crede acesta şi ce poziţie reală are."
El a declarat că şi cei apropriaţi preşedintelui i s-au plâns că au existat părţi ale discursului care i-au deranajat.
Cel mai tulburător aspect al discursului a fost, conform lui Malcolm, compararea făcută de Obama a Holocaustului cu suferinţa simţită de palestinieni pentru "dislocare" după formarea statului Israel.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close