Antena 3 CNN Externe Barack Obama și Wen Jiabao, prima întâlnire după alegerile din China și Statele Unite

Barack Obama și Wen Jiabao, prima întâlnire după alegerile din China și Statele Unite

Barack Obama și Wen Jiabao, prima întâlnire după alegerile din China și Statele Unite
Sursa foto: Foto: newsinfo.inquirer.net
de N.B.    |    20 Noi 2012   •   11:10

Președintele american Barack Obama a avut prima întâlnire cu premierul chinez, Wen Jiabao, marți, la Phnom Penh, capitala Cambodgiei. Aceasta este prima ocazie în care cei doi lideri de stat se întâlnesc, după realegerea lui Obama și schimbarea conducerii Partidului Comunist Chinez, informează AFP.

În cadrul întâlnirii, președintele Statelor Unite a declarat că cele două mari puteri economice, primele două din lume, ”au o responsabilitate specială” să lucreze împreună pentru a asigura o creștere durabilă și echilibrată și să stabilească ”reguli clare”.

Barack Obama a făcut mai multe referiri voalate la disputele privind moneda și proprietatea intelectuală, în timp ce premierul chinez a vorbit despre o mai mare cooperare în domeniul economiei și finanțelor pentru a soluționa ”diferendele și dezacordurile” între cele două țări.

Totodată, Wen Jiabao l-a felicitat pe Obama pentru realegerea sa și i-a transmis salutări din partea celui pe care l-a descris drept noul lider ales, Xi Jinping, succesorul lui Hu Jintao la conducerea Partidului Comunist Chinez.

Cele două oficialităţi au ignorat întrebările ziariştilor pe tema diferendelor din Marea Chinei meridionale, subiect central al summitului din Asia de Est care se încheie marți la Phnom Penh.

×
Subiecte în articol: cambodgia
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close