Antena 3 CNN Externe Un bărbat din Portugalia trebuie să îi plătească fostei soţii 60.000 de euro pentru activităţile casnice

Un bărbat din Portugalia trebuie să îi plătească fostei soţii 60.000 de euro pentru activităţile casnice

Tribunalul Superior de Justiţie al Portugaliei (STJ) a susţinut, în sentinţa anunţată joi, că atunci când activitatea casnică este desfăşurată ''exclusiv sau esenţial'' de către o singură persoană rezultă ''o sărăcire reală a acesteia'', în timp ce membrul familiei eliberat de sarcini se îmbogăţeşte.

Un bărbat din Portugalia trebuie să îi plătească fostei soţii 60.000 de euro pentru activităţile casnice
de Georgiana Adam    |    26 Feb 2021   •   23:13

Astfel, bărbatul a fost condamnat să-i plătească fostei soţii 60.782 de euro drept despăgubire pentru activităţile casnice pe care ea le-a desfăşurat timp de aproape 30 de ani.

La judecarea cazului în primă instanţă, femeia a cerut 240.000 de euro, dar tribunalul din localitatea Barcelos a apreciat ca neîntemeiată solicitarea acesteia.

Femeia a înaintat recurs la o instanţă superioară, care i-a dat dreptate şi a stabilit că fostul sot trebuie să îi plătească o indemnizaţie de 60.782 de euro.

Bărbatul nu s-a lăsat mai prejos. A atacat sentinţa la STJ, în zadar însă.

Instanţa supremă a validat hotărârea celei anterioare, motivând că, ”pe baza egalităţii”, activităţile casnice şi îngrijirea copiilor nu pot fi considerate "drept o obligaţie naturală”.

Activitatea casnică "are o valoare economică”, astfel că aceasta se traduce ”în îmbogăţire şi economie de cheltuieli”, a mai considerat instanţa.

Pentru a determina valoarea muncii casnice, ea a luat drept criteriu salariul minim în Portugalia înmulţit cu 12 luni şi cu anii de convieţuire ai acestui cuplu. Suma rezultată a fost diminuată cu o treime în contul cheltuielilor femeii pentru ea în timpul căsniciei, relatează agenţia EFE.

 

×
Subiecte în articol: Portugalia sotie despagubire
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close