Antena 3 CNN Externe Şefa Comisiei Europene, declaraţie neaşteptată despre procesul de vaccinare pe continent. "Ar fi însemnat sfârşitul Uniunii noastre!"

Şefa Comisiei Europene, declaraţie neaşteptată despre procesul de vaccinare pe continent. "Ar fi însemnat sfârşitul Uniunii noastre!"

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von den Leyen, afirmă că Uniunea Europeană a aprobat cu mare întârziere vaccinurile anti-COVID iar statele din blocul comunitar nu se află "acolo unde ar trebui" în ceea ce priveşte procesul de imunizare a populaţiei.

Şefa Comisiei Europene, declaraţie neaşteptată despre procesul de vaccinare pe continent. "Ar fi însemnat sfârşitul Uniunii noastre!"
de Adrian Iclozan    |    10 Feb 2021   •   19:30

Von der Leyen a admis, de asemenea, că Uniunea a fost prea încrezătoare în ceea ce priveşte atingerea ţinelor de producţie, în contextul întârzierilor la fabricile farmaceutice. 

Şefa Comisiei Europene a ajuns ţinta criticilor din cauza desfăşurării lente a procesului de vaccinare în ţările din blocul comunitar. Ritmul procesului de imunizare este o consecinţă a numărului de doze de vaccin de care beneficiază fiecare stat.

"Am întârziat procesul de autorizare. Am fost prea optimişti când a fost vorba de producţia în masă, şi poate prea încrezători că dozele comandate vor fi livrate la timp", a spus ea Parlamentului European.

Totuşi, timpul necesar procesului de autorizare a reprezentat "o investiţie în edificarea încrederii şi siguranţei", a completat von der Leyen.

Şefa Comisiei Europene: Am făcut ce trebuia făcut. Altfel, ar fi fost sfârşitul Uniunii

La nivelul blocului comunitar, există o frustrare generată de faptul că state precum Marea Britanie se situează mult înaintea U.E: 12 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin în Regatul Unit, la o populaţie de 64 de milioane de locuitori, adică aproximativ 19%.

Pe de altă parte, şefa Executivului european este neclintită în ceea ce priveşte contractarea colectivă a dozelor de vaccin pentru ţările membre şi afirmă că acesta este lucrul care trebuia făcut, notează BBC. 

"Nu-mi pot imagina (ce s-ar fi întâmplat) dacă s-ar fi repezit câţiva mari jucători, iar restul ar fi rămas cu mâna goală. În termeni economici, ar fi fost o prostie şi ar fi însemnat, cred, sfârşitul uniunii noastre", a estimat von der Leyen.

Ultimele informaţii arată că grupul AstraZeneca - figură centrală într-un recent scandal privind numărul de doze livrate UE - îşi va uni forţele cu compania germană IDT Biologika în vederea producerii unei cantităţi mai mari destinate ţărilor U.E.

Sursa: BBC

×
Subiecte în articol: Ursula von der Leyen be EU vaccinare
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close