Şefa Comisiei Europene, declaraţie neaşteptată despre procesul de vaccinare pe continent. "Ar fi însemnat sfârşitul Uniunii noastre!"

de Adrian Iclozan    |    10 Feb 2021   •   19:30
Şefa Comisiei Europene, declaraţie neaşteptată despre procesul de vaccinare pe continent. "Ar fi însemnat sfârşitul Uniunii noastre!"

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von den Leyen, afirmă că Uniunea Europeană a aprobat cu mare întârziere vaccinurile anti-COVID iar statele din blocul comunitar nu se află "acolo unde ar trebui" în ceea ce priveşte procesul de imunizare a populaţiei.

Von der Leyen a admis, de asemenea, că Uniunea a fost prea încrezătoare în ceea ce priveşte atingerea ţinelor de producţie, în contextul întârzierilor la fabricile farmaceutice. 

Şefa Comisiei Europene a ajuns ţinta criticilor din cauza desfăşurării lente a procesului de vaccinare în ţările din blocul comunitar. Ritmul procesului de imunizare este o consecinţă a numărului de doze de vaccin de care beneficiază fiecare stat.

"Am întârziat procesul de autorizare. Am fost prea optimişti când a fost vorba de producţia în masă, şi poate prea încrezători că dozele comandate vor fi livrate la timp", a spus ea Parlamentului European.

Totuşi, timpul necesar procesului de autorizare a reprezentat "o investiţie în edificarea încrederii şi siguranţei", a completat von der Leyen.

Şefa Comisiei Europene: Am făcut ce trebuia făcut. Altfel, ar fi fost sfârşitul Uniunii

La nivelul blocului comunitar, există o frustrare generată de faptul că state precum Marea Britanie se situează mult înaintea U.E: 12 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin în Regatul Unit, la o populaţie de 64 de milioane de locuitori, adică aproximativ 19%.

Pe de altă parte, şefa Executivului european este neclintită în ceea ce priveşte contractarea colectivă a dozelor de vaccin pentru ţările membre şi afirmă că acesta este lucrul care trebuia făcut, notează BBC. 

"Nu-mi pot imagina (ce s-ar fi întâmplat) dacă s-ar fi repezit câţiva mari jucători, iar restul ar fi rămas cu mâna goală. În termeni economici, ar fi fost o prostie şi ar fi însemnat, cred, sfârşitul uniunii noastre", a estimat von der Leyen.

Ultimele informaţii arată că grupul AstraZeneca - figură centrală într-un recent scandal privind numărul de doze livrate UE - îşi va uni forţele cu compania germană IDT Biologika în vederea producerii unei cantităţi mai mari destinate ţărilor U.E.

Sursa: BBC

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close