Antena 3 CNN Externe Berlusconi doreşte integrarea Rusiei în UE în câţiva ani

Berlusconi doreşte integrarea Rusiei în UE în câţiva ani

Berlusconi doreşte integrarea Rusiei în UE în câţiva ani
16 Oct 2008   •   02:57

Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat că este in favoarea aderării Rusiei la Uniunea Europeană, aceasta fiind ?o viziune? pe care o are de mai mulţi ani.
?Consider Rusia o ţară occidentală şi planul meu este ca Federaţia Rusă să poată deveni membră a UE în următorii ani?, a declarat Berlusconi la Bruxelles.
El apreciază că, mai întâi, UE ar trebuie să reia discuţiile cu Moscova asupra unui acord de parteneriat, ce a fost suspendat în urma războiului dintre Rusia şi Georgia din august, scrie AFP. ?Eu personal vreau să merg mai departe. Am această viziune de mulţi ani?, arăta premierul italian, preyent în Belgia pentru summitul UE.
De altfel, premierul italian are o relaţie personală foarte bună cu omologul său rus, şi, în decursul ultimilor ani, chiar l-a invitat pe acesta de mai multe ori să îşi petreacă vacanţa împreună cu familia sala reşedinţa sa din Sardinia. UE a suspendat discuţiile privind parteneriatul cu Moscova pe 1 septembrie ca semn de protest la recunoaşterea formală de către Rusia a regiunilor separatiste din Georgia: Abhazia şi Osetia de Sud.
Relaţiile sunt tensionate şi din pricina altor puncte probleme, precum extindere spre Est, în special fostele republici sovietice, a UE, planurile americane de desfăşurare a unui scut anti- rachetă în Polonia şi Cehia, şi expansiunea NATO.
Pe de altă parte, Rusia a fost acuzată că foloseşte statutul său de exportator principal de hidrocarburi în scopuri politice şi este criticată pentru abuzurile asupra drepturilor omului sau lacune în caracterul democratic al alegerilor prezidenţiale.
Cu toate acestea, cele două părţi par să aibă nevoie una de cealaltă. Rusia este principala sursă pentru gaz şi petrol a UE, iar Federaţia Rusă este, la rândul ei, este o piaţă în continuă expansiune pentru firmele occidentale. De altfel mai multe exporturi rusesşti merg spre UE decât oriunde în altă parte, iar Rusia este cel de-al treilea partener comercial al UE, după SUA şi China.
De asemenea, din punct de vedere politic cele două părţi au legături puternice. Dintre toate statele cu care UE are relaţii, cele mai frecvente întâlniri le are cu Rusia. Două summituri UE- Rusia au loc anual, comparativ cu unul singur pentru direcţia SUA sau China.
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a cărui tară deţine preşedinţia temporară a UE, s-a exprimat şi el pentru reluarea dialogului privind cooperării cu Rusia. Momentan, relaţiile sunt guvernate de un acord de parteneriat din 1997, moment în care Rusia era în criză economică după prăbuşirea URSS. Comunitatea europeană speră mai ales că noul parteneriat ar putea să ofere garanţii privind livrările rusesti de petrol şi gaze.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close