Antena 3 CNN Externe Biden: SUA sprijină Georgia. Rusia trebuie să se retragă

Biden: SUA sprijină Georgia. Rusia trebuie să se retragă

Biden: SUA sprijină Georgia. Rusia trebuie să se retragă
Sursa foto: joe biden
24 Iul 2009   •   01:40

Vicepreşedintele american Joe Biden a reiterat sprijinul Washingtonului pentru Georgia la un an după războiul cu Rusia şi a cerut Moscovei să respecte acordul de încetare a focului şi să îşi retragă trupele din cele două regiuni separatiste.
Cu toate acestea, discursul oficialului american a cunoscut o schimbare faţă de susţinerea necritică adoptată de fostul preşedinte George W. Bush. Biden a echilibrat declaraţiile sale cu critici la adrea democraţiei şi libertăţii presei din Georgia, sub conducerea preşedintelui Mihail Saakaşvili.
?Noi, Statele Unite stăm alături de voi în drumul spre o Georgie sigură, liberă democratică şi din nou unită," declara Biden în faţa parlamentului. ?Ştiu că există o preocupare şi înţeleg, că eforturile noastre de a relansa relaţiile cu Rusia s-ar face pe seama Georgiei. Vreau să fiu clar: acest lucru nu s-a întâmplat, nu se va întâmpla şi nu se poate întâmpla."
Biden a mai cerut liderilor mondiali să nu urmeze Rusia în recunoaşterea Abhaziei şi Osetiei de Sud ca state independente, dar a declarat parlamentarilor că nu există o opţiune militară pentru a recâştiga cele două regiuni.
Oficialul american a mai cerut parlamentarilor să găsească echilibrul de putere între legislativ şi executiv şi să asigure libertatea presei şi a justiţiei.
Georgia se află acum în plină ofensivă pentru a obţine ajutorul SUA în a se autoapăra de orice ameninţare a trupelor ruseşti din Osetia de Sud şi Abhazia, aflate la doar 50 de kilometri de Tbilisi.
"Suntem o ţară sub asediu, parţial ocupată," i-a spus Saakaşvili lui Biden.
Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close