Antena 3 CNN Externe Biden și Zelenski au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani

Biden și Zelenski au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani

biden zelenski acord bilateral
Biden și Zelenski au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iun 2024   •   22:33

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat joi un acord bilateral de securitate pe 10 ani, în marja summitului G7 din Italia, care se doreşte a fi un pas spre o eventuală aderare a Ucrainei la NATO, potrivit textului acordului. 

„Părțile recunosc că acest acord face o punte către eventuala aderare a Ucrainei la alianța NATO”, potrivit acordului.

Se precizează că, în cazul unui atac armat sau al unei amenințări cu un astfel de atac împotriva Ucrainei, oficialii de rang înalt din SUA și Ucraina se vor întâlni în termen de 24 de ore pentru a se consulta cu privire la un răspuns și a determina ce necesități suplimentare de apărare sunt necesare pentru Ucraina.

Conform acordului, SUA își reafirmă sprijinul pentru apărarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, pe fondul noilor presiuni ale Rusiei pe frontul de est al Ucrainei.

Pentru a asigura securitatea Ucrainei, ambele părți recunosc că Ucraina are nevoie de o forță militară semnificativă, capacități robuste și investiții susținute în baza sa industrială de apărare, care sunt în concordanță cu standardele Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close