Bogaţii Franţei, taxaţi cu 75 la sută pentru veniturile lor, aşa cum a promis Hollande în campania prezidenţială

de A.M.P    |    19 Oct 2012   •   23:21
Bogaţii Franţei, taxaţi cu 75 la sută pentru veniturile lor, aşa cum a promis Hollande în campania prezidenţială Foto: truecapitalism.org

Deputaţii francezi au votat vineri emblematică taxă de 75 la sută pentru veniturile foarte mari, anunţată de François Hollande în timpul campaniei sale prezidenţiale şi denunţată de dreapta drept o măsură "simbolică" ce va "aduce foarte puţini" bani la buget, informează AFP.
   
Această contribuţie vizează timp de doi ani veniturile mai mari de un milion de euro pe an. Ea ar urma să afecteze aproximativ 1.500 de persoane, care vor plăti în medie 140.000 de euro, pentru un câştig estimat la 210 milioane de euro pe an.
   
Ministrul Bugetului, Jérôme Cahuzac, a asigurat că această contribuţie "legitimă" nu este una "de consficare". "Fiecare trebuie să contribuie în funcţie de mijloace" la efortul cerut francezilor. "De ce o taxare excepţională timp de doi ani? Deoarece este timpul redresării", a adăugat el.
   
"Aceasta ar permite membrilor Guvernului să poată merge la televizor duminică seara şi să spună: "priviţi, îi taxăm pe bogaţi cu 75 la sută". Toată lumea ştie bine că acest lucru nu va aduce nimic şi că o parte dintre cei care câştigă aceşti bani va pleca", a declarat fostul ministru pentru Locuinţe Benoist Apparu.
   
În opinia colegului său Eric Woerth, fost ministru al Bugetului, "75 la sută este un nivel punitiv" şi "paradoxul este foarte puternic: vom taxa enorm o categorie mică de persoane, ceea ce va aduce foarte puţin şi fără îndoială îi va determina pe unii (contribuabili) să plece".
   
În 2013, francezii vor fi supuşi unei cure de austeritate istorice pentru a readuce deficitul public la 3 la sută din PIB, cu preţul unui efort fără precedent de 36,9 miliarde de euro, dintre care 24 de miliarde din creşterea impozitelor, potrivit proiectului de buget, discutat în prezent de Adunarea Naţională.


Parteneri
x close