Antena 3 CNN Externe Britanicii au testat cu succes un avion de luptă fără pilot şi invizibil pe radar

Britanicii au testat cu succes un avion de luptă fără pilot şi invizibil pe radar

Britanicii au testat cu succes un avion de luptă fără pilot şi invizibil pe radar
Sursa foto: Foto: YouTube
06 Feb 2014   •   07:45

Ministerul britanic al Apărării şi grupul BAE Systems au anunţat că un avion de luptă britanic fără pilot şi invizibil pe radar, Taranis, a efectuat în 2013 zboruri test, care s-au încheiat cu succes, informează AFP.

Potrivit lui Nigel Whitehead, directorul general al BAE Systems, avionul, pilotat de la distanţă de un fost pilot RAF, a reuşit în august un zbor inaugural de 15 minute.

Aparatul a efectuat mai multe zboruri, de o durată până la o oră, la diferite altitudini şi viteze, a mai spus oficialul în cursul unei conferinţe, fără să ofere mai multe precizări.

Programul, dezvoltat de BAE Systems, cu participarea Rolls Royce, GE Aviation şi QinetiQ, a costat până în prezent 185 milioane de lire sterline (aproximativ 220 de milioane de euro), fiind finanţat de guvern şi de industriaşi britanici.

Un alt aparat de zbor de luptă fără pilot, Neuron, este dezvoltat sub direcţia Franţei şi Dassault Aviation. El a efectuat primul său zbor public la Istres, în sudul Franţei, în decembrie 2012.

Dassault şi BAE Systems au fost însărcinate în cadrul unor acorduri militare franco-britanice cu efectuarea unor studii privind proiectarea unui nou avion de luptă fără pilot până la orizontul lui 2030.

Taranis "a fost conceput pentru a arăta capacitatea Regatului Unit de a crea un sistem fără pilot care, sub control uman, este capabil să efectueze operaţiuni prelungite de supravaghere, de a repera ţinte, de a colecta informaţii, de a disuada adversari şi de a efectua atacuri în teritoriu ostil", spun oficialii.

Philip Dunne, secretarul de stat de la Ministerul Apărării, a apreciat că acest demonstrator relevă "tehnologia cea mai avansată concepută vreodată şi construită în Regatul Unit".


×
Subiecte în articol: avion fara pilot
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close