
Trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a confirmat, miercuri, că va dezvălui planul lui Trump pentru pace în Ucraina săptămâna viitoare când se va participa la reuniunea Consiliului de Securitate de la München. Potrivit Bloomberg, citat de Kyiv Post, planul include potențiala înghețarea conflictului.
Într-o postare pe rețelele sociale, Kellogg a spus că „obiectivul lui Trump de a pune capăt războiului sângeros și costisitor din Ucraina” va fi abordat la München, adăugând mai târziu că intenționează să discute acolo cu „aliații Americii care sunt gata să lucreze cu noi”.
Trump a promis în campania sa prezidențială că va pune capăt războiului ruso-ucrainean „în termen de 24 de ore” de la învestirea sa sau chiar înainte de a-și prelua funcția. Au trecut aproape trei săptămâni de când Trump a depus jurământul ca al 47-lea președinte al SUA; timp pe care l-a petrecut în cea mai mare parte semnând o serie de ordine executive pentru a reduce dimensiunea guvernului federal și declarând războaie comerciale cu Mexic, Canada și China.
Conferința de la München va avea loc în perioada 14-16 februarie.
Potrivit Bloomberg, planul „include potențiala înghețare a conflictului și lăsarea teritoriilor ocupate de ruși sub controlul acestora, oferind în același timp garanții de securitate Ucrainei”, fără a oferi detalii despre cum ar arăta acele garanții de securitate.
În discursul său video către națiune de miercuri, președintele Volodimir Zelenski a remarcat că echipa sa a avut contacte extinse cu Washingtonul în ultimele zile în ceea ce privește discuțiile de pace.
„Ne-am intensificat semnificativ contactele cu Administrația SUA”, a spus Zelenski. „De asemenea, avem comunicări destul de substanțiale cu ceilalți parteneri ai noștri. Ucraina are nevoie de o pace reală, durabilă și garantată și de mijloace pentru a se asigura că Rusia știe întotdeauna ce îi așteaptă pe cei care doresc să facă rău Ucrainei. Suntem deschiși către o diplomație puternică și tocmai pregătim o astfel de diplomație. Și asta necesită rezistența războinicilor noștri, eficiența armatei noastre, modernizarea armatei noastre.”
De asemenea, Kremlinul a anunțat miercuri că a fost în contact din ce în ce mai strâns cu SUA. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova este pregătită să negocieze cu Zelenski, în ciuda refuzului președintelui rus Vladimir Putin de a purta discuții cu el, deoarece mandatul liderului ucrainean a expirat din punct de vedere tehnic anul trecut, iar țara rămâne sub legea marțială.
Kellogg a avertizat duminică că ambele părți vor trebui să facă concesii, iar sâmbătă a susținut că Zelenski „a indicat deja că își va relaxa poziția”.
Președintele ucrainean a insistat în același timp că Uniunea Europeană va trebui să ia parte la orice astfel de discuții. „Dacă oamenii cred că trebuie să trecem pe calea diplomatică și eu cred că suntem gata să trecem pe calea diplomatică, trebuie să fie SUA, Europa, Ucraina și Rusia”, a spus Zelenski.
Într-un interviu recent cu jurnalistul britanic Piers Morgan, când a fost întrebat cum s-ar simți stând în fața lui Putin la o masă de negocieri, Zelenski a spus: „Dacă aceasta este singura configurație în care putem aduce pacea cetățenilor Ucrainei și să nu mai moară oameni, cu siguranță vom merge pe această direcție”.
„Nu voi fi amabil cu el”, a adăugat el. „Îl consider un inamic. Sincer să fiu, cred că și el mă consideră un dușman.”