Antena 3 CNN Externe Casa Albă va continua să introducă sancţiuni contra Iranului

Casa Albă va continua să introducă sancţiuni contra Iranului

Casa Albă va continua să introducă sancţiuni contra Iranului
Sursa foto: iran nuclear
18 Mai 2010   •   18:36

Casa Albă a anunţat, luni, că va continua să ceară introducerea unor sancţiuni contra Iranului după ce republica islamică a ocolit presiunea americană pentru a semnat un acord de schimb nuclear, similar planului susţinut de Occident şi respins anul trecut.
Iran încearcă să evite sancţiunile după ce a respins acordul cu SUA, Rusia, Franţa şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Cel mai recent pas pune administraţia Obama într-o postură dificilă prin faptul că oferă statelor reticente la a sprijini sancţiunile în poziţia de a invoca o scuză pentru a fi de partea Iranului.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, a avut însă o opinie sceptică în legătură cu anunţul de luni, arătând că deşi schimbul de combustibil ar putea fi "un semn pozitiv," administraţia va face presiuni în continuare pentru sancţiuni.

"Aceasta nu schimbă paşii pe care noi îi facem pentru ca Iranul să fie responsabil pentru obligaţiile sale. Realizăm un progres constant în privinţa rezoluţiei cu sancţiuni?.

Acordul anunţat de Iran cu Turcia şi Brazilia presupune ca Teheran să expedieze 1200 kg de uraniu slab îmbogăţit în Turcia şi să primească 120 de kilograme de combustibil nuclear.
În plus, republica islamică a anunţat că va continua producă uraniu de o puritate de 20 procente. Pentru ca acordul să devină oficial, trebuie să fie acceptat de acelaşi grup de state care au încercat să medieze conflictul în toamnă, dar Gibbs aprecia că orice continuare a îmbogăţirii interne a uraniului este "încălcare directă " a rezoluţiilor Consiliului de Securitate.
"Cuvintele şi faptele conducerii din Iran rar coincid," puncta Gibbs,care aminte că propunerea trebuie întâi analizată de AIEA.
Antena3.ro

×
Parteneri
Florin Piersic, primul mesaj de pe patul de spital
x close