O fetiță în vârstă de 12 ani a murit, iar alți șapte copii au fost spitalizați în nordul Franței, în urma unui focar de toxiinfecție alimentară severă. Cazurile au fost raportate începând cu 12 iunie, în zona orașului Saint-Quentin, situat la sud de Lille, scrie BBC.
Potrivit autorităților sanitare din regiunea Hauts-de-France, copiii — cu vârste între 1 și 12 ani — au prezentat simptome digestive grave, inclusiv diaree cu sânge. Cinci dintre ei au dezvoltat sindrom hemolitic uremic (HUS), o complicație rară, dar severă, asociată cu insuficiența renală acută.
Fetița de 12 ani a decedat luni, conform prefecturii locale din departamentul Aisne. Cea mai frecventă cauză a HUS este contaminarea cu bacteria E.coli.
Un nou caz a fost raportat miercuri seară, iar ancheta epidemiologică este în desfășurare. Până în acest moment, autoritățile nu au reușit să identifice sursa exactă a contaminării, mai ales că micuții nu făceau parte din aceleași grupuri și nu au consumat alimente împreună.
Totuși, autoritățile au exclus probleme legate de apa potabilă locală, precizând că aceasta „poate fi folosită în siguranță pentru consum și activități zilnice”.
Anchetele biologice sunt în desfășurare pentru a identifica tulpina bacteriană implicată. În același timp, inspectorii alimentari analizează dacă focarul ar putea avea legătură cu carne contaminată. Potrivit presei locale L’Aisne Nouvelle, mai multe măcelării din Saint-Quentin au fost închise joi, iar unii comercianți au declarat că toate produsele, inclusiv marinatele și condimentele, au fost ridicate pentru analize.
Autoritățile fac apel la părinți să fie extrem de vigilenți în această perioadă și să respecte măsuri stricte de igienă: spălarea frecventă a mâinilor, spălarea atentă a fructelor și legumelor, gătirea completă a cărnii și evitarea contactului între alimentele crude și cele gătite.