Antena 3 CNN Externe Ce înseamnă cele două culori, albastru și galben, de pe steagul Ucrainei

Ce înseamnă cele două culori, albastru și galben, de pe steagul Ucrainei

De la izbucnirea conflictului din Ucraina, steagul ucrainean a devenit peste tot în lume un simbol al luptei pentru libertate, al eroismului ucrainienilor de rând care s-au văzut nevoiți să oprească invazia armatei ruse cu piepturile goale.

Ce înseamnă cele două culori, albastru și galben, de pe steagul Ucrainei
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    09 Mar 2022   •   23:39

Steagul Ucrainei are un design simplu fiind compus din două benzi egale de albastru și galben. Primul este pe partea de sus, în timp ce al doilea este dedesubt. Cele două culori au fost folosite pe steagul național al Ucrainei din 1848 și au fost adoptate oficial în 1918. În perioada în care Ucraina era parte a Uniunii Sovietice, steagul cu cele două culori, albastru și galben, a fost scos în afara legii. Abia în ianuarie 1992 Parlamentul Ucrainei a hotârât revenirea oficială la steagul albastru-galben.
Simbolismul drapelului Ucrainei

Originea alegerii celor două culori merge până la epoca creștină, când, în ceremoniile tradiționale, culorile albastru și galben erau folosite pentru a reprezenta apa și focul. Cea mai cunoscută utilizare a acestor culori datează din timpul bătăliei de la Grunwald care a avut loc pe 15 iulie 1410 între Regatul Poloniei, Marele Ducat al Lituaniei și aliații lor pe de-o parte și Cavalerii teutoni pe de altă parte. A fost bătălia decisivă a războiului polono-lituaniano-teutonic și una dintre cele mai mari bătălii ale evului mediu european.

Cu toate acestea, după 1848, a apărut o altă explicație după ce ordinea culorilor a fost schimbată de la galben-albastru la albastru-galben. Despre culoarea albastră se spune că reprezintă cerul, în timp ce galbenul reprezintă grâu.

Ziua Drapelului Național al Ucrainei este sărbătorită în fiecare an, începând cu 2004, pe 23 august. Inițial, această zi era sărbătorită pe 24 iulie, însă după Ziua Independenței din 1992, sărbătoarea a fost schimbată. Legea prevede în mod clar ca pe 23 august, dar și cu ocazia altor sărbători naționale, toate clădirile publice să arboreze steagul Ucrainei.

 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close