Antena 3 CNN Externe Ce se întâmplă de fapt în Coreea de Nord. "Atmosfera este CALMĂ. Nu se prevede un război". Cine spune asta?

Ce se întâmplă de fapt în Coreea de Nord. "Atmosfera este CALMĂ. Nu se prevede un război". Cine spune asta?

Ce se întâmplă de fapt în Coreea de Nord. "Atmosfera este CALMĂ. Nu se prevede un război". Cine spune asta?
de O.P.    |    10 Apr 2013   •   06:16

Astăzi expiră ultimatumul adresat de regimul comunist nord-coreean diplomaţilor şi celorlalţi străini din Coreea de Sud, invitaţi să părăsească această ţară. Nord-coreenii au vorbit din nou, ieri, de un iminent "război termo-nuclear".

Dar Casa Albă tratează ameninţările doar ca o "retorică inutilă", iar sursele de la Phenian spun că atmosfera este calmă şi nu pare să prevestească un război. Totuşi, situaţia poate deveni, în orice moment, incontrolabilă, potrivit secretarului general al ONU, sud-coreeanul Ban Ki Moon.

Organismele de propagandă de la Phenian i-au invitat din nou pe toţi străinii din Coreea de Sud să părăsească ţara, deoarece "peninsula coreeană se îndreaptă spre un război termo-nuclear". Ameninţările nu pot fi ignorate: nord-coreenii au instalat pe rampele de lansare două rachete care pot lovi Coreea de Sud, Japonia, dar şi baza americană de pe insula Guam. În replică, baterii de rachete Patriot au fost desfăşurate în puncte strategice sud-coreene, dar şi în centrul capitalei nipone, Tokyo.

Americanii speră, totuşi, că nord-coreenii se vor limita, ca şi în alte rânduri, doar la vorbe. Marina americană dă asigurări că poate intercepta rachetele lansate din Coreea de Nord, dar nu o va face decât dacă acestea ar ameninţa, într-adevăr, Statele Unite sau aliaţii lor.

În ciuda retoricii inflamate a Nordului, analiştii militari nu au indicii clare că regimul şi-ar pregăti armata pentru război. Ei cred că ameninţările ar putea face parte dintr-o strategie de întărire a poziţiei lui Kim Jong Un, tânărul lider nord-coreean, ajuns la putere după decesul tatălui său.

×
Subiecte în articol: razboi coreea de nord
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close