Acuzaţii grave la adresa Rusiei! Cel puţin 20 de militari ruşi, implicaţi în doborârea zborului MH17 în Ucraina

de A.M.P    |    05 Ian 2016   •   13:39
Acuzaţii grave la adresa Rusiei! Cel puţin 20 de militari ruşi, implicaţi în doborârea zborului MH17 în Ucraina Foto: Agerpres/Xinhua

Procurori olandezi anchetează o plângere, depusă de către un grup de jurnalişti-cetăţeni, porivit căreia cel puţin 20 de militari ruşi au fost implicaţi în doborârea, în estul separatist prorus al Ucrainei, în 2014, a avionului care efectua zborul MH17, relatează postul RFE-RL online.
   
Grupul Bellingcat, cu sediul în Marea Britanie, afirmă că a identificat până la 100 de militari ruşi care ar putea avea cunoştinţă de deplasările unui lansator de rachete cu care ar fi fost distrus, pe 17 iulie 2014, avionul de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, un incident soldat cu moartea tuturor celor 298 de persoane de la bord.
   
Fondatorul Bellingcat, Eliot Higgins, a declarat într-un interviu difuzat duminică, pe 3 ianuarie, de postul olandez NOS, că organizaţia sa crede că cel puţin 20 de militari din cadrul unei unităţi de apărare antiaeriană cu baza la Kursk "probabil" că fie au lansat racheta, fie ştiu cine a lansat-o.
   
Grupul prezintă ca surse, între altele, conturi pe reţele de socializare ale militarilor, fotografii postate online şi date aparţinând armatei cu privire la desfăşurarea de personal - disponibile online.
   
"Avem numele şi fotografiile militarilor care au însoţit convoiul BUK în iulie, (când a fost doborât zborul) MH17, ale comandanţilor lor, ale comandanţilor comandanţilor lor, ş.a.m.d.", a declarat Higgins pentru ziarul The London Telegraph.
   
El a precizat că grupul a întocmit un raport de 123 de pagini în legătură cu acest subiect şi că documentul urmează să fie făcut public "în curând".
   
Bellingcat este un grup specializat în analiza datelor de pe reţele de socializare şi alte surse online. El anchetează incidentul încă din 2014, când a avut loc.
   
Grupul a raportat în 2014 că un lansator mobil de rachete de tip BUK a fost observat pe 17 iulie într-o zonă din estul Ucrainei aflată sub controlul separatiştilor proruşi şi a afirmat că lansatorul de rachete făcea parte dintr-un convoi militar al celei de 53-a Brigade antiaeriene ruse - o unitate din Kursk, în vestul Rusiei, trimisă să efectueze manevre în apropiere de frontiera cu Ucraina.
   
Procurori olandezi însărcinaţi cu anchetele referitoare la prăbuşirea zborului MH17 au anunţat luni, pe 4 ianuarie, că anchetează aceste acuzaţii cu privire la implicarea ruşilor.
   
"Am primit raportul imediat după Crăciun", a declarat pentru AFP Wim de Bruin, un purtător de cuvânt al procuraturii olandeze.
   
Îl "vom studia cu atenţie şi vom stabili dacă (acest raport) poate fi folosit sau nu în cadrul anchetei penale", a adăugat el.
   
O anchetă penală a procuraturii olandeze urmează să prezinte, în cursul acestui an, numele suspecţilor în acest caz.
   
Biroul Olandez pentru Securitate (OVV) a prezentat în octombrie concluziile unei anchete asupra incidentului aerian. Boeingul 777 a fost distrus de o rachetă antiaeriană de tip BUK, lansată dintr-o poziţie situată în interiorul teritoriului controlat de către separatişti, conchidea Biroul.

Parteneri
x close