Antena 3 CNN Externe Cercetători NASA: Cutremurul din Chile a modificat axa Pământului şi a scurtat durata zilelor

Cercetători NASA: Cutremurul din Chile a modificat axa Pământului şi a scurtat durata zilelor

Cercetători NASA: Cutremurul din Chile a modificat axa Pământului şi a scurtat durata zilelor
02 Mar 2010   •   13:10

Cutremurul cu magnitudinea de 8,8 din Chile a modificat axa Pământului şi a micşorat durata zilelor, susţin cercetătorii din cadrul NASA, citaţi de CNN. Schimbarea este una neglijabilă, însă permanentă.

"Orice eveniment la nivel mondial care implică mişcări ale unor mase afectează rotaţia Pământului", a declarat Benjamin Fond Chao de la Centrul aerospaţial Goddard al NASA.

Potrivit estimărilor, durata fiecărei zile ar trebui să fie cu 1,26 microsecunde mai mică, o secundă având un milion de microsecunde.

Richard Gross, un alt cercetător din cadrul NASA, susţine că seismul din Chile a modificat axa Pământului cu aproximativ 8 centimetri şi că această modificare ar putea scurta durata zilelor.

În urma cutremurului cu magnitudinea de 9,1 pe scara Richter, care s-a produs în 2004 şi care a dus la un tsunami devastator în Oceanul Indian, durata zilelor s-a scurtat cu 6,8 microsecunde.

Seismul din Chile s-a produs în noapte de 27 spre 28 februarie. Bilanţul seismului, încă provizoriu, indică un număr de 723 morţi şi 19 dispăruţi. Potrivit experţilor, cutremurul din Chile a fost de o mie de ori mai puternic decât cel din Haiti, de la 12 ianuarie.

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: cutremur Chile Pamant zile NASA
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close