Antena 3 CNN Externe Cercetătorii români vor să lanseze o rachetă în spaţiu, din Marea Neagră, la începutul lunii octombrie

Cercetătorii români vor să lanseze o rachetă în spaţiu, din Marea Neagră, la începutul lunii octombrie

Cercetătorii români vor să lanseze o rachetă în spaţiu, din Marea Neagră, la începutul lunii octombrie
Sursa foto: marea neagra
07 Sep 2009   •   14:31

O rachetă va fi lansată din Marea Neagră, în cadrul unui concurs la care participă şi un grup de fizicieni români. Se va întâmpla la începutul lunii octombrie şi va ajunge în spaţiu cu ajutorul unui balon solar care va fi lansat de pe o navă militară. Este un proiect ambiţios care ar putea aduce României nu numai premiul cel mare - 30 de milioane de dolari, ci şi recunoaştere internaţională în domeniu. Iar pentru viitor - trimiterea unui vehicul spaţial pe Lună - cel mai apropiat satelit al Pământului.

40 de fizicieni români au lucrat câţiva ani la un proiect de anvergură, care presupune lansarea unei rachete în spaţiu, iar acum vor să-l pună în aplicare. Au construit o rachetă în trei trepte care va fi propulsată la câteva mii de metri altitudine.

Lansarea va avea loc din Marea Neagră, iar transportul balonului şi al întregului echipament se va face cu nave militare. De aceea, pentru acest proiect au fost contactate mai multe instituţii: Statul major al Forţelor Aeriene, cel al Forţelor navale, şi ROMATSA.

Lansarea rachetei depinde însă de condiţiile meteo. Echipa care lucrează la proiect nu cunoaşte data exactă, dar programarea este făcută pentru începutul lunii octombrie.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Marea Neagrã racheta spatiu
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close