CANDIDAȚI
Antena 3 CNN Externe China a conceput un robot care taie cablurile submarine și se laudă cu el

China a conceput un robot care taie cablurile submarine și se laudă cu el

A.I.
1 minut de citit Publicat la 16:52 24 Mar 2025 Modificat la 21:49 24 Mar 2025
Cablu submarin de fibră optica
Robotul tăietor de cabluri ar urma să fie atașat submarinelor chineze. Sursă foto: Getty Images

Un robot subacvatic capabil să taie cablurile de telecomunicații a fost proiectat de inginerii de la Centrul pentru cercetare navală din China.

Informația este publicată de ziarul South China Morning Post, care apare în Hong Kong, notează Le Figaro.

În cazul unui conflict, acest robot ar putea destabiliza rețeaua globală de telecomunicații, se spune în materialul din cotidianul chinez.

Potrivit sursei citate, dispozitivul seamănă cu un ferăstrău circular atașat la un braț articulat realizat din aliaj de titan. 

Echipat cu un cap tăietor cu diametrul de 15 centimetri care se rotește cu 1.600 de rotații pe minut, robotul poate rezista presiunii apei până la 4.000 de metri adâncime.

Este o adâncime de două ori mai mare decât cea la care sunt îngropate în mod uzual cablurile submarine. Conform presei chineze, robotul poate să funcționeze în condiții cu vizibilitate zero și să taie cabluri protejate de o teacă de oțel.

Noua realizare inginerească a fost dezvăluită în premieră de o revistă chineză la sfârșitul lunii februarie. Conform acestui articol inițial, care conține și fotografii, "rezultatele experimentale arată că dispozitivul (...) poate dezafecta cu succes cabluri protejate de armătură cu un diametru de 60 de milimetri, iar rata de succes este de până la 100%".

Presa chineză: robotul tăietor de cabluri poate fi atașat submerinelor

Robotul ar urma să fie atașat submarinelor care navighează în ape adânci și ar urma să fie folosit împotriva cablurilor blindate, acoperite cu învelișuri din oțel, cauciuc şi polimeri, prin care circulă "95% din transmisiile de date din lume". 

South China Morning Post notează că este pentru prima dată când o țara recunoaște că dispune de un astfel de instrument capabil să submineze rețelele submarine.

Incidentele submarine asociate războiului hibrid sunt în creștere, în special în Marea Baltică, unde mai multe cabluri subacvatice au fost sabotate de la începutul războiului din Ucraina, iar unele cazuri recente au focalizat atenția asupra Rusiei și Chinei.

La 25 februarie, gărzile de coastă taiwaneze au interceptat un cargo chinez după ce un cablu optic utilizat pentru comunicații.

Anterior incidentului, nava a rămas în zona prin care trece cablul timp de trei zile, ignorând șapte apeluri radio ale pazei de coastă taiwaneze.

×
x close