Antena 3 CNN Externe China a devenit al cincilea exportator de arme din lume, depăşind Marea Britanie

China a devenit al cincilea exportator de arme din lume, depăşind Marea Britanie

China a devenit al cincilea exportator de arme din lume, depăşind Marea Britanie
Sursa foto: Foto: thechive.com
de N.B.    |    18 Mar 2013   •   10:29

China a înlocuit Marea Britanie devenind al cincilea cel mai mare exportator de arme din lume, informează Stockholm International Peace Research Institute, citat de Reuters.

Aceasta este cea mai înaltă poziţie ocupată de China după Războiul Rece, fiind responsabilă pentru 5% din armamentul exportat între 2008 şi 2012. Principalul client al chinezilor este Pakistan.

China a depăşit Marea Britanie pentru a intra în top cinci, top dominat de Statele Unite şi Rusia, care au livrat 30%, respectiv, 26% din armele exportate în aceeaşi perioadă. Pe locurile trei şi patru ale topului exportatorilor de arme se află Germania şi Franţa.

Actualmente a doua economie din lume, ascensiunea Chinei vine cu un set de ambiţii militare care se materializează în dezvoltarea de echipament militar modern, de la arme pentru infanterie şi noi proiectile, la port-avioane sau drone.

Pakistanul a fost principalul client al Chinei, cumpărând peste 55% din totalul exporturilor chineze, este urmat de Myanmar, cu 8% şi Bangladesh, 7%. Printre ţările care au achiziţionat armament chinezesc se mai numără Algeria, Venezuela şi Maroc.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close