Antena 3 CNN Externe China acuza Marea Britanie de ”intenții rele” după ce o navă de război britanică a trecut prin strâmtoarea Taiwanului

China acuza Marea Britanie de ”intenții rele” după ce o navă de război britanică a trecut prin strâmtoarea Taiwanului

O navă britanică a trecut prin strâmtoarea Taiwanului, mișcare ce a înfuriat China, care pretinde că Taiwanul este o provincie rebelă.

China acuza Marea Britanie de ”intenții rele” după ce o navă de război britanică a trecut prin strâmtoarea Taiwanului
Sursa foto: Twitter/Sky News
de Alexandra Ionescu    |    27 Sep 2021   •   13:28

Armata Chinei a urmărit și a avertizat nava britanică, afirmând că Marea Britanie are un comportament ce ascunde ”intenții rele”.

”După o perioadă aglomerată în care am lucrat cu partenerii și aliații din Marea Chinei de Est, acum trecem prin strâmtoarea Taiwanului pentru a vizita Vietnamul și marina acestuia”, a comunicat un tweet al fregatei HMS Richmond.

Navele britanice trec prin strâmtoare aproape în fiecare lună, lucru ce atrage reacții din partea Chinei.

Aliații americani au fost mai reticenți în a traversa strâmtoarea, dar și-au crescut activitățile în marea Chinei de Est, ape disputate de China.

”HMS Richmond navighează prin strâmtoarea Taiwanului în conformitate cu regulile internaționale, pentru a ajunge la destinația finală. Orice ar face marina britanică este în concordanță cu legile și normele internaționale, și își exercită dreptul de liberă navigație oferi de Convenția ONU și de Convenția Națiunilor Unite asupra dreptului mării (UNCLOS). HMS Richmond nu reprezintă o excepție”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Presa chineză a scris că ” PLA on Mon urmărește și monitorizează fregata britanică ce a trecut prin strâmtoarea Taiwanului. Cu intenții rele, Marea Britanie vrea să distrugă pacea și stabilitatea din regiune.

China este în alertă și pregătită să răspundă oricărei amenințări și provocări”

La începutul acestui an, Joseph Wu, ministrul de externe al Taiwanului a declarat că Taiwanul și Marea Britanie nu au discutat planuri militare referitoare la strâmtoare, cu toate că a precizat că HMS Queen Elizabeth e binevenită în regiune.

Într-o declarație comună din februarie, Japonia și Marea Britanie au reafirmat ”importanța dreptului de liberă navigație prin Marea Chinei de Sud, și a cerut părților implicate să se abțină din orice activitate ce ar putea duce la tensiuni”, potrivit Sky News.

Statul comunist și-a mărit numărul de exerciții militare care simulează poate nu o invazie, ci ocuparea unora dintre insulele și insuliţele controlate de Taiwan din strâmtoarea care îi poarta numele până la disputata Mare a  Chinei de Sud.

Pe 15 iunie, 28 de avioane militare au zburat în zonele ADIZ ale Taiwanului (acestea sunt porțiuni din spațiul aerian la nivelul cărora un stat are în vedere identificarea rapidă și precisă a locației și traficului aerian care pătrund în această zonă).

Taiwanul și China au fost guvernate separat de la sfârșitul unui război civil în urmă cu mai bine de șapte decenii, în care naționaliștii învinși au fugit în Taipei.

Cu toate acestea, Beijingul continuă să vadă Taiwanul ca pe o parte inseparabilă a teritoriului său, chiar dacă Partidul Comunist Chinez nu a guvernat niciodată insula cu aproximativ 24 de milioane de locuitori.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close