Antena 3 CNN Externe China a scos armata la înaintare, înainte de sosirea lui Nancy Pelosi în Taiwan | Vizita șefei Camerei Reprezentanților, confirmată de oficiali de la Washington și Taipei

China a scos armata la înaintare, înainte de sosirea lui Nancy Pelosi în Taiwan | Vizita șefei Camerei Reprezentanților, confirmată de oficiali de la Washington și Taipei

Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților din Congresul American și al treilea om în stat, după președintele și vicepreședintele SUA, este așteptată în capitala taiwaneză Taipei.

China a scos armata la înaintare, înainte de sosirea lui Nancy Pelosi în Taiwan | Vizita șefei Camerei Reprezentanților, confirmată de oficiali de la Washington și Taipei
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    02 Aug 2022   •   13:41

CNN citează în acest sens doi oficiali, unul din guvernul de la Taipei și altul, din administrația americană.

Pelosi a decis să riște și să viziteze acest teritoriu auto-guvernat, revendicat de China, în ciuda îngrijorărilor administrației Biden cu privire la răspunsul militar al Chinei.

Este prima vizită în Taiwan al unui președinte al Camerei Reprezentanților din SUA în ultimii 25 de ani. 

Oprirea la Taipei nu figurează pe itinerarul oficial al turneului întreprins de Nancy Pelosi în Asia.

CNN notează, pe baza sursei oficiale locale, că este de așteptat ca Pelosi să rămână la Taipei în noaptea de marți spre miercuri.

Nu este clar momentul când ea va ateriza, însă zborul aeronavei la bordul căreia se află Pelosi era urmărit pe site-ul de specialitate FlightRadar24 de circa 300.000 de utilizatori, marți, în jurul prânzului.

Vizita la Taipei nu a fost declarată oficial

Pelosi a sosit luni la Singapore pentru prima oprire oficială a turneului din Asia, unde s-a întâlnit cu președintele țării, premierul și alți oficiali de rang înalt.

Marți, presa din Malaezia a confirmat că Pelosi și o delegație a Congresului SUA au sosit în țară, având pe agendă întâlniri cu premierul și președintele parlamentului.

Itinerarul delegației americane include opriri în Coreea de Sud și Japonia, fără mențiuni oficiale despre Taiwan.

China publică imagini cu trupele masate în apropiere de Taiwan: "Îi vom îngropa pe inamici!"

Luni, China a avertizat că armata sa nu va sta cu mâinile încrucișate dacă Beijingul va simți că "suveranitatea și integritatea sa teritorială" sunt amenințate, ca urmare a vizitei lui Pelosi în Taiwan.

"Am dori să le spunem Statelor Unite, încă o dată, că Armata Populară Chineză nu va sta cu mâinile încrucișate iar China va da răspunsuri hotărâte și va lua contramăsuri puternice pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială", a spus Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

"Cu privire la măsurile în cazul în care (Pelosi) îndrăznește să meargă (în Taiwan), să așteptăm și să vedem", a adăugat el.

Între timp, pe internet au început să circule imagini care arată tehnică militară mobilizată în provincia chineză Fujian, în apropiere de Taiwan.

Potrivit CNN, Comandamentul Estic al Armatei Chineze a postat luni un videoclip în care transmite că "îi va îngropa pe toți inamicii"

"Stați fermi și pregătiți-vă pentru comanda de luptă; îngropați-i pe toți inamicii care vin", se spune în mesajul distribuit pe rețeaua Weibo.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Casa Albă o sprijină pe Nancy Pelosi

John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru Comunicații Strategice de la Casa Albă, a precizat, luni, că administrația Biden o va susține pe Nancy Pelosi într-o eventuală vizită în Taiwan.

"Vrem să fim siguri că atunci când călătorește în străinătate, poate face acest lucru în siguranță. Nu există niciun motiv pentru retorica chineză. Nu există niciun motiv pentru a fi luate măsuri. Nu este neobișnuit ca liderii Congresului să călătorească în Taiwan", a declarat Kirby în emisiunea "New Day" de la CNN.

"Ca țară, nu ar trebui să fim intimidați de acea retorică sau de acele potențiale măsuri (chineze). Aceasta este o călătorie importantă pentru șefa Camerei Reprezentanților și vom face tot ce putem pentru a o susține", a continuat oficialul Casei Albe.

Problema Taiwanului rămâne una dintre cele mai spinoase în relația SUA - China.

Președintele Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping au discutat pe larg acest subiect, săptămâna trecută, într-o convorbire telefonică de două ore și 17 minute.

Oficial, SUA nu recunosc diplomatic Taiwanul, dar îi acordă, de decenii, sprijin politic și militar.

Foto principală: premierul din Malaysia, Ismail Sabri Yaakob, și șefa Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, într-un briefing de presă, marți, 2 august 2022, la Kuala Lumpur

Foto galerie: vehicule de luptă chineze în provincia Fujian și Nancy Pelosi în timpul vizitei de marți la Kuala Lumpur

×
Subiecte în articol: Nancy Pelosi armata China Fujian Taiwan
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close