Antena 3 CNN Externe China, preocupată de Iran, dar şi de sancţiuni

China, preocupată de Iran, dar şi de sancţiuni

China, preocupată de Iran, dar şi de sancţiuni
Sursa foto: iran nuclear
17 Mar 2010   •   04:44

China a devnit mai preocupată de tensiunile internaţionale pentru programul nuclear iranian, dar păstrează îndoielile că sancţiunile ar putea rezolva disputa, arăta ministrul chinez de Externe.
Yang Jiechi a avut discuţii cu secretarul pentru afaceri externe britanic, David Miliband, unul din principalele subiecte fiind tocmai Teheranul.


"Privind chestiunea nucleară iraniană, aş vrea să subliniez că această chestiune este subiectul unei atenţii largi în rândul comunităţii internaţionale. China a devenit mai preocupată de actuala situaţie,? declara oficialul chinez, care a precizat că Beijing încă doreşte o soluţie diplomatică.
Puterile occidentale acuză Iranul că încearcă dezvoltarea de armament nuclear la adăpostului programului atomic civil şi că încalcă regimul de non-proliferare. Cancelarul german Angela Merkel declara luni că a sosit timpul pentru noi sancţiuni contra republicii islamice.

China a rezistat apelurilor internaţionale în acest sens contra unui din principalii săi furnizori de energie şi partener comercial.
Yang a reiterat poziţia Beijingului că sancţiunile nu pot rezolva tensiunile, dar nu a punctat opoziţia ţării sale, care are drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU.
O propunere occidentală cere restrângerea activităţii băncilor iraniene în exterior, dar nu şi sancţiuni pentru industria petrolului şi gazului.
La briefingul de presă, Miliband a descris programul nuclear iranian ca fiind "test pentru toată lumea" şi a remarcat că China şi-a exprimat preocuparea crescândă.

Deşi nu a vrut să comenteze despre poziţia Chinei, oficialul de la Londra sublinia că este evident că Iran nu respectă cererile anterioare ale Consiliului de Securitate al ONU.
In 2009, Iran a fost al treilea furnizor de ţiţei pentru China, în spatele Angolei şi Arabiei Saudite, cu 23.1 milioane tone, 11,4 procente din total.
Deşi Beijing se abţine de la voturile din Consiliul de Securitate care o nemulţumesc, este mai puţin probabil să îşi folosească dreptul de veto şi să rişte izolarea diplomatică.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close