Antena 3 CNN Externe Ciocniri violente între imigranţi şi poliţişti, la frontierele Ungariei. Un terorist a fost arestat

Ciocniri violente între imigranţi şi poliţişti, la frontierele Ungariei. Un terorist a fost arestat

Ciocniri violente între imigranţi şi poliţişti, la frontierele Ungariei. Un terorist a fost arestat
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
17 Sep 2015   •   10:30

Cel puţin două persoane au fost grav rănite, iar alte 200-300 au primit îngrijiri medicale după ce au inhalat gaze lacrimogene sau au suferit tăieturi, echimoze şi arsuri, în timpul confruntărilor de miercuri dintre imigranţi şi poliţia ungară, în urma cărora un terorist a fost arestat.
   
Poliţiştii ungari dotaţi cu bastoane au folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă, miercuri, împotriva sutelor de imigranţi care au rupt gardul metalic de la frontiera cu Serbia şi au încercat să pătrundă ilegal în Ungaria, informează Associated Press.
   
Bărbaţi furioşi - cei mai mulţi refugiaţi din Siria şi Irak - au aruncat cu pietre şi sticle de plastic spre poliţişti, scandând "Deschideţi!" în limba engleză. Numeroşi copii şi femei plângeau în timp ce bărbaţii, cu feţele acoperite de eşarfe, se îndreptau spre forţele de ordine în pofida gazelor lacrimogene şi a fumului degajat de cauciucurile incendiate de mulţime.
   
"Am fugit de război şi violenţe şi nu ne aşteptam la asemenea brutalitate şi tratament inuman în Europa", a afirmat un irakian, Amir Hassan. "Ruşine să vă fie, ungarilor", a strigat el în direcţia poliţiştilor.
   
În jurul lui, mai multe femei ţipau, acoperindu-şi feţele cu eşarfe şi turnând apă pe ochii copiilor, pentru a înlătura efectul gazelor lacrimogene. Mai multe persoane au leşinat din cauza gazelor, inclusiv o femeie care avea în braţe un copil.
   
Cel puţin două persoane au fost grav rănite, iar alte 200-300 au primit îngrijiri medicale după ce au inhalat gaze sau au suferit tăieturi, echimoze şi arsuri, a declarat doctorul Margit Pajor, care i-a tratat la un centru medical din Kanjiza, Serbia.
   
Autorităţile ungare au insistat însă că au acţionat în legitimă apărare, afirmând că imigranţii erau violenţi şi periculoşi.
   
După confruntările cu poliţia, scene haotice au izbucnit când grupuri private au livrat ajutoare cu camioanele. Oamenii s-au bătut pe mâncare, apă şi haine.
   
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a cerut autorităţilor sârbe să ia măsuri urgente pentru a opri imigranţii agresivi care încearcă să pătrundă cu forţa în Ungaria.
   
Serbia a anunţat că va trimite mai mulţi poliţişti la frontieră, pentru a separa imigranţii de poliţia ungară. Dar premierul sârb, Aleksandar Vucici, aflat în vizită în SUA, a condamnat "tratamentul brutal" aplicat imigranţilor de poliţia ungară. "Nu vom permite nimănui să ne umilească şi să lanseze gaze lacrimogene pe teritoriul Serbiei", a precizat el.
  
În urma confruntărilor de la frontieră, autorităţile ungare au arestat 29 de persoane, inclusiv un "terorist", relatează Reuters în pagina electronică.
   
"Poliţia a prins de asemenea un terorist identificat", a declarat pentru postul public de televiziune M1 Gyorgy Bakondi, consilier de securitate al premierului ungar Viktor Orban. Potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului, bărbatul se afla "în baza de date a serviciilor de securitate".

×
Subiecte în articol: Ungaria imigranti Siria Irak gaze lacrimogene
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close