Antena 3 CNN Externe Clinton avertizează Iranul că rămâne fără timp pentru a demonstra că nu dezvoltă arme nucleare

Clinton avertizează Iranul că rămâne fără timp pentru a demonstra că nu dezvoltă arme nucleare

Clinton avertizează Iranul că rămâne fără timp pentru a demonstra că nu dezvoltă arme nucleare
Sursa foto: hillary clinton
12 Oct 2009   •   18:37

Secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat că puterile internaţionale nu vor aştepta la nesfârşit pentru ca Iran să demonstreze că nu dezvoltă arme nucleare.
Ministrul britanic de Externe, David Miliband, care s-a întâlnit cu Clinton la Londra, a precizat că Iran nu va avea niciodată o ocazie mai bună să stabilească relaţii normale cu cu restul lunii, dar că trebuie să înceapă să se poarte ca o "tară normală ."
Iran a fost de acord să se întâlnească cu şase puteri mondiale la Geneva pe 1 octombrie pentru a permite inspectorilor ONU să verifice o nou descoperită fabrică de îmbogăţire a uraniului. Clinton aprecia că summitul a fost un început constructiv dar că trebuie urmat de acţiune.
"Comunitatea internaţională nu va aştepta pe termen nedefinit pentru probe că Iran este pregătit să se ridice la nivelul obligaţiilor internaţionale," arăta Clinton într-o conferinţă de presă.
Iran a arătat, duminică, că este pregătit să se angajeze la îmbogăţirea uraniului şi mai mult, dacă nu se ajunge la un acord cu terţe părţi.
Pe 19 octombrie, la Viena, se vor desfăşura negocieri pentru ca uraniul iranian să fie trimis în exterior pentru procesare şi apoi să fie returnat Teheranului.
Miliband aprecia că Iran trebuie să îşi câştuge dreptul să fie crezut în privinţa programului nuclear.
"Cred că istoria Iranului de acoperiri, programe secrete... explică de ce comunitatea internaţională nu are încredere în protestele regimului iranian despre scopul pur paşnic al programului lor nuclear?, declara acesta.
Clinton a mai criticat conducerea iraniană pentru felul cum a tratat protestele după alegerile prezidenţiale din iunie.
"Cu Iran, este tragic că o ţară cu o aşa mare istorie, cu atât de multe de oferit restului lumii, îi este atât de teamă de propriul popor," arăta oficialul american.
"Felul cum folosesc închisori secrete şi procese de paradă, reflectă nemulţumirea pe care ei ştiu că poporul o simte faţă de actuala conducere?. Aprecierile SUA vin după ce sâmbătă s-a scris că justiţia iraniană a condamnat trei persoane la moarte pentru protestele de stradă post-electorale.
Antena3.ro

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close