Antena 3 CNN Externe Clinton susţine că Iran supune lumea unui risc nuclear

Clinton susţine că Iran supune lumea unui risc nuclear

Clinton susţine că Iran supune lumea unui risc nuclear
Sursa foto: clinton iran
04 Mai 2010   •   22:04

Secretarul american de stat Hillary Clinton arăta că ambiţiile nucleare ale Iranului supun lumea unui risc şi a cerut statelor să se adune în jurul eforturilor americane de a face Teheranul responsabil.
În cadrul unui discurs menit a creşte sprijinul pentru nou sancţiuni ONU contra Iranului, Clinton a subliniat că Teheran nu va avea succes în tentativa de a deturna atenţia şi a evita răspunderea.
"Iran este singura ţară reprezentată în această sală care a fost considerată de comisia de guvernatori ai AIEA că nu respectă obligaţiile sale de siguranţă nucleară," arăta Clinton la conferinţa de revizuire a Tratatatului de Nonproliferare nucleară la ONU.
"A sfidat Consiliul de Securitate al ONU şi AIEA şi a pus în pericol viitorul regimului de nonproliferare, şi de aceea este din ce în ce mai izolat şi presat de comunitate internaţională" .
Clinton a vorbit la doar câteva ore după liderul iranian în faţa delegaţilor a 189 de state.
Oficialul american sublinia că Iran are o întreagă istorie de "declaraţii confuze, contradictorii şi inexacte" despre programul său nuclear şi nu a arătat disponibilitate de a rezolva problemele.
Clinton a mai declarat că Washington va contribui cu 50 milioane de dolari la campania de a colecta 100 milioane pentru ca Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică să promoveze folosirea paşnică a energiei nucleare în state emergente.
De asemena, sublinia că SUA va ratifica acordurile de zone libere nuclear în Africa şi Pacific şi va spriini "măsurile practice " pentru a crea o zonă fără arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu, ceea va pune SUA în contradicţie cu aliatul Israel, considerat a avea un arsenal nuclear.
Clinton a declarat ulterior reporterilor că nu există încă unele condiţii adecvate pentru o asemenea zonă în Orientul Mijlociu.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close