Antena 3 CNN Externe Comisar ONU pentru Drepturile Omului: Un răspuns militar în Siria „riscă să aprindă o conflagraţie regională"

Comisar ONU pentru Drepturile Omului: Un răspuns militar în Siria „riscă să aprindă o conflagraţie regională"

Comisar ONU pentru Drepturile Omului: Un răspuns militar în Siria „riscă să aprindă o conflagraţie regională"
de M.T.    |    09 Sep 2013   •   13:31

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay a îndemnat din nou, luni, la negocieri care să pună capăt conflictului sirian, apreciind că un „răspuns militar riscă să aprindă o conflagraţie regională", relatează AFP, citată de Mediafax.

Într-un discurs susţinut în deschiderea celei de a 24-a sesiuni a Consiliului Drepturilor Omului, la Geneva, Pillay a apreciat că „există puţine îndoieli privind folosirea armelor chimice în Siria, dar este necesar să fie clarificate toate circumstanţele şi responsabilităţile”.

În opinia oficialului ONU, este vorba despre „una dintre cele mai grave crime care pot fi comise".

„Această situaţie îngrozitoare necesită o acţiune internaţională, însă un răspuns militar sau continuarea livrărilor de armament riscă să aprindă o conflagraţie regională", a spus Pillay, referindu-se la posibilitatea unor atacuri americane şi franceze în Siria.

„Nu există o ieşire uşoară, o cale evidentă pentru ieşirea din acest coşmar, cu excepţia negocierii imediate a unor paşi concreţi care să pună capăt conflictului. Statele, împreună cu Naţiunile Unite, trebuie să găsească un mijloc să aducă părţile aflate în conflict la masa negocierilor şi să oprească baia de sânge", a subliniat ea.

Înaltul comisar a relevat faptul că, în urmă cu doi, atunci când s-a adresat Consiliului Drepturilor Omului în sesiunea din toamnă, conflictul sirian se soldase până atunci cu 2.600 de morţi, pe când  în prezent numărul victimelor a depăsit 100.000.

În acelaşi timp, tot luni, Secretarul american de Stat, John Kerry, a reafirmat că o reglementare a conflictului sirian este înainte de toate „politică" şi nu „militară”.

„Statele Unite, preşedintele Obama, eu însumi şi alţii suntem de acord că încheierea conflictului în Siria necesită o soluţie politică. Nu există o soluţie militară, nu ne facem iluzii în acest sens", a declarat Kerry în cadrul unei conferinţe de presă la Londra, alături de omologul său William Hague.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close