Antena 3 CNN Externe Comitetul Olimpic International, în conflict cu Black Lives Matter după ce interzice promovarea sportivilor care îngenunchează în semn de protest

Comitetul Olimpic International, în conflict cu Black Lives Matter după ce interzice promovarea sportivilor care îngenunchează în semn de protest

Comitetul Olimpic Internaţional şi organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo au decis să interzică echipelor de social-media să posteze poze sau videoclipuri cu sportivi care vor îngenunchea în semn de protest la acestă ediţie a Jocurilor Olimpice, relatează The Guardian citând surse din cadrul echipei de organizare a evenimentului, conform Mediafax.

Comitetul Olimpic International, în conflict cu Black Lives Matter după ce interzice promovarea sportivilor care îngenunchează în semn de protest
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    21 Iul 2021   •   23:24

Conform surselor The Guardian, mesajul câtre echipele de social-media a fost trimis ieri seara cu o referinţă specială la primul meci de fotbal feminin dintre Marea Britanie şi Chile. 

Cel două echipe au îngenucheat înainte de meciul ce a avut loc în acesta dimineaţă, într-un semn protest împotriva rasismului şi a urii din mediul online, iar gestul a fost apoi urmat de sportivele din Statele Unite şi Suedia, precum şi de cele din Noua Zeelandă.

Cu toate acestea, niciuna dintre aceste imagini nu a fost postată pe site-ul evenimentului sportiv Tokyo 2020 sau pe paginile sale de Facebook şi Twitter, Instagram.

Decizia vine în pofida relaxării recente a CIO 50, care anterior interzisese sportivilor să facă orice fel de „demonstraţie sau propagandă politică, religioasă sau rasială”. 

Protestul paşnic este acum permis pe terenul de joc, cu condiţia să se facă fără întreruperi şi cu respect pentru ceilalţi concurenţi.  

Gestul a fost readus în atenţie în 2016, când un jucător profesionist de fotbal american îngenunchea pentru prima dată în timpul intonării imnului naţional. 

Acum aproape cini ani, Colin Kaepernick, fost jucător profesionist de fotbal american, alegea să îngenuncheze pentru prima dată, în timpul intonării imnului naţional, la un meci al echipei sale.  Gestul sportivului venea în semn de protest împotriva inechităţilor rasiale din SUA şi brutalităţilor poliţiştilor faţă de oamenii de culoare şi a stârnit atunci o întreagă dezbatere, sportivul fiind acuzat de lipsă de respect la adresa unui simbol naţional. 

Ulterior, lui Kaepernick i s-au alăturat alţi numeroşi sportivi de culoare, aceştia aducând în prim-plan problema violenţei poliţieneşti şi a nedreptăţii rasiale.  

Gestul sportivilor a fost inspirat de o poză din 1965 în care Martin Luther King Jr. şi alţi americani de culoare protestau pentru apărarea drepturilor civile.

×
Subiecte în articol: Tokyo Jocurilor Olimpice
Parteneri
Cine sunt cei peste un milion de români care nu vor primi pensiile majorate
x close