Antena 3 CNN Externe Comorile Egiptului, FURATE! Cum dispare istoria ţării din muzee

Comorile Egiptului, FURATE! Cum dispare istoria ţării din muzee

Comorile Egiptului, FURATE! Cum dispare istoria ţării din muzee
de M.C.    |    14 Oct 2013   •   15:50

Conflictul din Egipt a reprezentat o lovitură puternică pentru una dintre cele mai importante surse de venit ale țării, turismul, relatează Al Jazeera.

Muzeul Egiptean din Cairo aducea venituri zilnice de peste 100.000 de dolari. Asta însemna în jur de 10.000 de turiști zilnic. Acum, abia 50 de străini se încumetă în fiecare zi să le mai treacă pragul.

Multe dintre artefacte au fost furate și deteriorate, de către oameni lipsiți de scrupule. ”Este imposibil de cuantificat cât s-a furat și distrus” spune profesorul Salima Ikram, de la Universitatea Americană din Cairo.

Aceeași soartă au avut-o și siturile arheologice, dar și mai multe muzee. La unul dinte ele au rămas doar 50 de obiecte, din cele peste 1000 inventariate. Mai bine de jumătate au fost recuperate, însă sute de obiecte neprețuite sunt de negăsit.Au fost afectate inclusiv faimoasele mumii.

Directorul general al UNESCO, Irina Bokova, spune că este o pagubă imposibil de reparat, o lovitură grea primită de cultura și civilizaţia egipteană, cu atât mai mult cu cât şi înainte de conflictul izbucnit în 2011 artefactele egiptene erau la mare căutare pe piaţa neagră. 


×
Subiecte în articol: furt
Parteneri
El este Ilie, preotul care s-a stins fulgerător în Săptămâna Luminată
x close