Antena 3 CNN Externe Compromis în cazul aderării Ucrainei şi Georgiei la NATO. Cele două ţări vor fi "colaboratoare" ale Alianţei

Compromis în cazul aderării Ucrainei şi Georgiei la NATO. Cele două ţări vor fi "colaboratoare" ale Alianţei

Compromis în cazul aderării Ucrainei şi Georgiei la NATO. Cele două ţări vor fi "colaboratoare" ale Alianţei
03 Dec 2008   •   22:33

Ucraina şi Georgia nu au primit Planul de acţiune în vederea aderării la NATO. Decizia a fost luată miercuri la Bruxelles. Celor două ţări li se promisese acordarea acestui statut la summitul de la Bucureşti. Soluţia aleasă a fost una de compromis, numită în limbaj diplomatic ?de colaborare aprofundată?.
Ministrul de Externe ucrainean a declarat că Ucraina a primit, de facto, Planul de acţiune în vederea aderării , întrucât planul tematic de acţiune Ucraina-NATO pe anul viitor este parte componentă a Membership Action Plan. ?După deciziile de azi, avem cu adevărat la îndemână un instrument foarte pragmatic şi practic cu care să lucrăm." a spus acesta.
La fel, Georgia se simte mai aproape de Alianţa Nord Atlantică, după ce liderii NATO i-au propus o colaborare mai strânsă.
"Putem să spunem ferm că de la acestă decizie încolo suntem foarte aproape de calitate de membru NATO" adeclarat, Eka Tkeshelashvili, ministrul georgian de Externe.
Cu toate că NATO a decis amânarea acordării MAP pentru cele două foste republici ex-sovietice, miniştrii de externe din cele 26 de state membre ale Alianţei au adoptat două puncte-cheie în cazul Ucrainei şi Georgiei.
Jaap de Hoop Scheffer a subliniat că NATO va continua să acorde ajutor pentru implementarea reformelor necesare ca Ucraina şi Georgia să ajungă la standardele Alianţei, prin intermediului comisiilor NATO-Georgia şi NATO-Ucraina.
Totuşi, liderii alianţei au subliniat că actualul compromis, deşi un pas înainte, nu însemnă acordarea planului de aderare, aşa cum li se promisese Georgiei şi Ucrainei la summitul de la Bucureşti. De altfel, ambasadorul rus la NATO a declarat că alianţa are mai multă nevoie de cooperarea cu Moscova decât de aderarea fostelor republici sovietice, Georgia şi Ucraina.

Antena 3

×
Subiecte în articol: NATO Ucraina Georgia
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close