Antena 3 CNN Externe Controlorii de zbor din Franţa intră în grevă. Jumătate din traficul aerian, afectat

Controlorii de zbor din Franţa intră în grevă. Jumătate din traficul aerian, afectat

Controlorii de zbor din Franţa intră în grevă. Jumătate din traficul aerian, afectat
20 Iul 2010   •   15:12

Controlorii de trafic aerian din Franţa vor organiza o grevă de trei zile pentru a protesta faţă de posibilele disponibilizări, existând astfel temeri pentru modificarea sau anularea zborurilor.

Conform autorităţii aviatice civile din Franţa, până la 20% dintre zborurile de pe aeroportul Charles de Gaulle şi 50% dintre cele de pe Orly ar putea fi anulate din cauza protestului controlorilor de trafic, care va începe marţi seara şi va dura până joi dimineaţă, scrie AFP.

Enervate de posibilele concedieri, sindicatele controlorilor de trafic aerian şi-au exprimat nemulţumirea şi faţă de "Single European Sky", un proiect destinat să unească serviciile de control franceze cu cele europene, pentru a eficientiza şi pentru a spori siguranţa operaţiunilor. Uniunea Europeană, care a venit cu acest plan în 2009, estimează că o mai bună coordonare a traficului aerian din Europa ar putea reduce cu 8-14 minute durata zborurilor, folosind şi între 7 şi 11% mai puţin combustibil şi emiţând cu 10% mai puţin dioxid de carbon în aer.

Controlorii de trafic din Franţa consideră însă că această măsură va aduce doar concedieri, în contextul în care sectoarele private şi publice se confruntă cu reduceri salariale ca urmare a măsurilor de austeritate introduse de guvern.

Greva de pe aeroporturile ţării se aşteaptă să afecteze până la 50% din traficul aerian al Franţei în această săptămână, la această măsură adăugându-se şi prognoza meteo nefavorabilă care a anunţat furtuni în toată ţara.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Franta
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close