Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord a fost retrasă de pe lista neagră a statelor care susţin terorismul

Coreea de Nord a fost retrasă de pe lista neagră a statelor care susţin terorismul

Coreea de Nord a fost retrasă de pe lista neagră a statelor care susţin terorismul
11 Oct 2008   •   19:15

SUA a retras Coreea de Nord de pe lista neagră a statelor care susţin terorismul, într-o tentativă de a salva negocierile pentru denuclearizare. Departamentul de stat al Statelor Unite a făcut anunţul după ce a ajuns la un acord cu Phenianul cu privire la modalitatea de verificare a activităţilor sale nucleare. Lista concepută de Statele Unite a contribuit major la impasul negocierilor dintre cele două state.
Odată cu semnarea acordului, Coreea îşi va relua programul de dezafectare a reactorului nuclear de la Yongbyon. Oficialii nord-coreeni informaseră în septembrie că au început operaţiunile de repunere în funcţiune a reactorului nuclear, ca urmare a nerespectării de către Statele Unite a obligaţiilor stabilite în baza acordului internaţional de dezarmare.
În cadrul unui acord încheiat în 2005 între Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Japonia, Rusia şi Statele Unite, Phenianul a promis să abandoneze toate programele nucleare în derulare pentru a primi în schimb beneficii economice şi diplomatice. Ulterior, printr-un pact, SUA a sugerat că este dispusă să elimine Coreea de Nord de pe lista ţărilor care susţin terorismul în schimbul unor informaţii ?corecte şi complete? cu privire la programele nucleare coreene.
Propunerea s-a lovit însă de reticenţa Coreei de Nord de a accepta prezenţa pe teritoriul statului a unui corp de control al Statelor Unite care să verifice veridicitatea declaraţiilor. Coreea de Nord a testat un dispozitiv nuclear în 2006, folosind plutoniu, şi este suspectată că a pus la punct un program de îmbogăţire a uraniului.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close