Antena 3 CNN Externe Raport ONU: Coreea de Nord a furat milioane de dolari în criptomonede pentru a-și finanța programul nuclear și balistic

Raport ONU: Coreea de Nord a furat milioane de dolari în criptomonede pentru a-și finanța programul nuclear și balistic

Atacurile cibernetice din Coreea de Nord au furat criptomonede în valoare de milioane de dolari pentru a finanța programele de rachete ale țării, se arată într-un raport al ONU.

Raport ONU: Coreea de Nord a furat milioane de dolari în criptomonede pentru a-și finanța programul nuclear și balistic
Sursa foto: cnn.com
de Alexandra Ionescu    |    07 Feb 2022   •   08:49

Între 2020 și jumătatea lui 2021, atacatorii cibernetici au furat mai mult de 50 de milioane de dolari din active digitale, au descoperit anchetatorii.

Astfel de atacuri sunt o „sursă importantă de venituri” pentru programul nuclear și de rachete balistice al Phenianului, au spus aceștia.

Rezultatele au fost transmise vineri comisiei de sancțiuni a ONU. Atacurile cibernetice au vizat cel puțin trei schimburi de criptomonede din America de Nord, Europa și Asia.

Raportul face referire, de asemenea, la un studiu publicat luna trecută de firma de securitate Chainalysis, care sugera că atacurile cibernetice nord-coreene ar fi putut aduce până la 400 de milioane de dolari în active digitale anul trecut.

Și în 2019, ONU a raportat că Coreea de Nord a acumulat aproximativ 2 miliarde de dolari pentru programele sale de arme de distrugere în masă prin utilizarea unor atacuri cibernetice sofisticate.

Coreei de Nord i s-a interzis de către Consiliul de Securitate al ONU să efectueze teste nucleare și să lanseze rachete balistice.

Cu toate acestea, raportul ONU spune că, în ciuda sancțiunilor paralizante, Coreea de Nord a reușit să-și continue dezvoltarea infrastructurii nucleare și de rachete balistice.

De asemenea, a continuat să caute materiale, tehnologie și know-how în străinătate, inclusiv prin mijloace cibernetice și cercetare științifică comună.

Monitorii sancțiunilor au spus că a existat o „accelerare” a testării rachetelor de către Phenian.

„RPDC a demonstrat capacități sporite pentru desfășurare rapidă, mobilitate largă (inclusiv pe mare) și rezistență îmbunătățită a forțelor sale de rachete”, au spus observatorii.

Vineri, China și Rusia au refuzat să semneze o declarație de condamnare a proliferarii lansărilor de rachete ale Coreei de Nord, potrivit BBC.

Duminică, SUA a anunțat că reprezentantul său special pentru Coreea de Nord se va întâlni cu oficiali japonezi și sud-coreeni la sfârșitul acestei săptămâni pentru a discuta situația.

Raportul ONU a mai constatat că situația umanitară din Coreea de Nord continua să se agraveze. Acesta a spus că acesta ar putea fi rezultatul deciziei țării de a-și închide granițele în timpul pandemiei.

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close