Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord, avertisment pentru Japonia: Autodistrugerea este iminentă

Coreea de Nord, avertisment pentru Japonia: Autodistrugerea este iminentă

Coreea de Nord, avertisment pentru Japonia: Autodistrugerea este iminentă
31 Aug 2017   •   08:12

Coreea de Nord a avertizat Tokyo că riscă "autodistrugerea iminentă" pentru că s-a aliniat politicii Washingtonului într-un context de tensiuni tot mai crescute după lansarea unei rachete deasupra Japoniei, transmite AFP. 

Phenianul a alertat marţi comunitatea internaţională prin lansarea unei rachete balistice cu rază medie de acţiunea deasupra arhipelagului nipon, atrăgându-şi un val de condamnări din partea mai multor ţări, cu Statele Unite şi Japonia în primul rând. 

Premierul japonez, Shinzo Abe, a denunţat o "ameninţare gravă şi fără precedent", convenind cu preşedintele american, Donald Trump, să întărească "presiunea" asupra Coreii de Nord. 

Într-un editorial publicat miercuri, agenţia oficială nord-coreeană KCNA a acuzat fosta putere colonială: "Japonia şi-a suflecat mânecile pentru a susţine operaţiunile stăpânului împotriva Coreii de Nord". 

"Conexiunea militară" a aliaţilor a devenit o "gravă ameninţare" pentru Peninsula Coreeană, iar Japonia nu ştie că îşi accelerează "autodistrugerea", a adăugat KCNA. 

Agenţia face o referire specială la bazele americane din Hokkaido, insula de nord a arhipelagului survolată de racheta nord-coreeană. 

Phenianul a continuat avertizând Japonia că nu trebuie să urmeze orbeşte Statele Unite, pentru că riscă "distrugerea iminentă". 

Coreea de Nord a prevenit că vor urma alte tiruri cu rachete având ca ţintă Oceanul Pacific. 

Regimul nord-coreean este ultranaţionalist, iar resentimentul împotriva Statelor Unite şi Japoniei serveşte în parte la legitimarea sa. 

Phenianul a explicat astfel că a ales data de 29 august pentru a lansa ultima rachetă cu scopul de a marca împlinirea a 107 de la "scandalosul" tratat de anexare a Coreii de către Tokyo, semnat în 1910.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Coreea de Nord japonia
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close