Coreea de Nord avertizează: Nu vom abandona niciodată dreptul de a lansa "un satelit paşnic"

de D.D.    |    27 Mar 2012   •   11:43
Coreea de Nord avertizează: Nu vom abandona niciodată dreptul de a lansa "un satelit paşnic" Foto: Agerpres

Autorităţile din Coreea de Nord au anunţat că nu vor abandona niciodată dreptul de a lansa "un satelit paşnic", a anunţat marţi agenţia oficială nord-coreeană KCNA. Declaraţia vine în contextul în care mai multe ţări cer Phenianului să revizuiască acest plan, prevăzut pentru jumătatea lui aprilie, care ar încălca rezoluţiile ONU, informează AFP.

Autorităţile din Coreea de Nord susţin că racheta ce urmează să fie lansată va ajuta la instalarea unui satelit pe orbită, însă Statele Unite şi aliaţii săi cred că această lansare reprezintă de fapt un test sub acoperire cu rachete, care ar urma să încalce o interdicţie a ONU.

"Nu vom abandona niciodată dreptul de a lansa un satelit paşnic, un drept legitim pentru un stat suveran şi o etapă esenţială pentru dezvoltarea economică", au declarat reprezentanţi ai regimului comunist.

Coreea de Nord susţine că a invitat agenţia americană NASA să trimită experţi la lansare, "pentru a putea vedea natura paşnică a lansării satelitului".

Anterior, nord-coreenii afirmaseră că au invitat jurnalişti şi experţi străini să asiste la operaţiune. Lansarea este prevăzută între 12 şi 16 aprilie.

Un summit consacrat securizării materialelor nucleare are loc în aceste zile la Seul. Summitul este dominat în culise de problema rachetei nord-coreene.Parteneri
x close