Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord, din ce în ce mai amenințătoare. ”E doar un preludiu”

Coreea de Nord, din ce în ce mai amenințătoare. ”E doar un preludiu”

Coreea de Nord, din ce în ce mai amenințătoare. ”E doar un preludiu”
30 Aug 2017   •   10:10

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a declarat că ultima lansare de rachetă a fost "prima etapă a unei operaţiuni militare a Armatei Poporului din Coreea de Nord în Pacific şi un preludiu semnificativ" al tirului cu rachete spre insula Guam, a relatat miercuri agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, citată de Yonhap. 

Coreea de Nord a ameninţat anterior că va lansa patru rachete spre teritoriul american din Guam. 

În acelaşi timp, Phenianul a confirmat miercuri că a lansat în ajun o rachetă balistică cu rază medie de acţiune Hwasong-12, care a survolat Japonia înainte să cadă în Oceanul Pacific. 

Kim Jong-Un a supervizat personal această ultimă lansare, a indicat KCNA. 

"Testul nu a avut niciun impact asupra securităţii ţărilor vecine", susţine agenţia nord-coreeană de presă, citată de AFP. Kim Jong-Un a exprimat o "mare satisfacţie" după această lansare, adaugă agenţia de presă a regimului de la Phenian. 

Nu în ultimul rând, lansarea a avut loc la 29 august, dată la care s-au împlinit 107 ani de la Tratatul din 1910 între Japonia şi Coreea, în virtutea căruia Tokyo a colonizat Peninsula Coreeană, indică KCNA. 

Racheta, lansată de Phenian, a parcurs peste 2.700 de km şi a atins o altitudine de 550 km înainte de a cădea în Pacificul de Nord, la est de insula japoneză Hokkaido, conform armatei sud-coreene. 

Testul cu rachetă a intervenit în timp ce Coreea de Sud şi SUA desfăşoară exerciţii comune cu numele de cod "Ulchi Freedeom Guardian" (UFG). Prin această lansare, Phenianul a "testat capacitatea operaţională a armatei nord-coreene în caz de război", potrivit KCNA. 

Coreea de Nord denunţă de mult timp respectivele manevre, calificându-le drept o repetiţie pentru o "invazie" asupra teritoriului său, deşi Seulul şi Washingtonul susţin că acestea sunt pur defensive. 

Guam se află la aproximativ 3.000 de km sud-est de Coreea de Nord, un avanpost-cheie pentru forţele americane în Asia. Aproximativ 6.000 de soldaţi americani staţionează aici şi în insulă se află o bază aeriană capabilă să găzduiască bombardiere grele B-52 şi B-2. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Coreea de Nord rachete
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close