Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord dispune de o uzină ilegală în care se fabrică bombe pe bază de uraniu

Coreea de Nord dispune de o uzină ilegală în care se fabrică bombe pe bază de uraniu

Coreea de Nord dispune de o uzină ilegală în care se fabrică bombe pe bază de uraniu
Sursa foto: hartã Coreea
18 Feb 2009   •   08:07

Un cotidian sud-coreean a dezvăluit că în Coreea de Nord există o fabrică clandestină unde se fabrică bombe pe bază de uraniu. Astfel, Coreea şi-ar putea dezvolta în mod ilegal un program nuclear, informează AFP.
Potrivit unei surse guvernamentale, în districtul Yongbyon din provincia Pyongan-Nord ar exista o uzină în care se produc bombe pe bază de uraniu îmbogăţit. Informaţia a ajuns atât la autorităţile din Coreea de Sud, cât şi la aliaţii săi americani.
Conform sursei citate, "Coreea de Sud şi Statele Unite au împărtăşit informaţii conform cărora Coreea de Nord a construit o uzină de îmbogăţire a uraniului operaţională".
Până în prezent, nu au fost făcute publice informaţii referitoare la gradul de tehnologie atins şi nivelul de producţie al uzinei.
Phenianul a mai fost acuzat de către SUA, în 2002, de dezvoltarea unui program de îmbogăţire a uraniului în scopuri militare. Însă, regimul comunist dezminte în continuare această acuzaţie.
În 2007, Coreea de Nord a semnat un acord pentru dezactivarea şi închiderea tuturor instalaţiilor nucleare în schimbul unui ajutor energetic şi al normalizării relaţiilor cu Statele Unite şi Japonia.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord program nuclear
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close